Eye rond de wereld: Londen - Tirana - Zuid-Korea

Aandacht voor de vroege film, wereldwijd, uit de Eye-collectie

4 oktober 2018

Films uit de Desmet-collectie, historische restauraties, teruggevonden opnamen van de Balkan Oorlog en voorlopers van feministische cinema uit het begin van de 20ste eeuw: het is allemaal te zien op de internationale festivals, vakbijeenkomsten en in de musea. De Eye-collectie is dit najaar over de hele wereld aanwezig, van Londen tot Wenen en van Pordenone tot Cheongju, Zuid-Korea.

Eye-curator Stille Film Elif Rongen maakte een overzicht van de plekken waarnaar de vroege films uit de collectie dit najaar uitwaaieren. Een van de hoogtepunten is de geheel aan filmpionier Jean Desmet-gewijde tentoonstelling in het Jikji Museum in Zuid-Korea. De expositie is een nieuwe, compactere versie van de show in Eye (2014) en werd geheel voorbereid door het tentoonstellingsteam van Eye.

‘Oktober is altijd een drukke maand voor de presentaties in het buitenland’, zegt Rongen, ‘overal op de wereld zijn er films en objecten uit de Eye-collectie te zien.’ Zo is het filmmuseum ook dit jaar weer aanwezig op de Giornate del Cinema Muto in Pordenone (Italië, 6 t/m 13 oktober). Eye is vertegenwoordigd met twaalf films, waaronder de vroege western The Last of the Mohicans (1920) van Maurice Tourneur, met aandacht voor het treurige lot van Uncas 'Chingachgook', de laatste der Mohikanen.

mutoscope in het Imax-theater

Vermeldenswaard is ook de vertoning van ruim twaalf titels uit de Mutoscope-collectie van Eye tijdens de Victorian Gala-avond (18 oktober) van het London Film Festival. De opnamen – op 68mm – zijn gemaakt door de Nederlandsche Biograaf- en Mutoscope Maatschappij (NB&MM), een dochter van de Amerikaanse Mutoscope and Biograph Company. De nieuwsreportages uit het einde van de 19e eeuw zijn gescand om digitaal te projecteren op het reusachtige doek van het Londense IMAX-theater.

ottomaanse compilaties

Dat Eye interessante historische opnamen van de Balkan en het Ottomaanse Rijk bezit uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog blijft niet onopgemerkt. In Tirana, Albanië, wordt een compilatie vertoond van beelden van de Balkan Oorlog (1912/1913), afkomstig uit de collectie van Eye, dat bij de herdenking van WO I in 2017 (rondreizende) ‘Ottomaanse compilaties’ heeft samengesteld.  

vrouwen in de vroege cinema

Ook is er groeiende aandacht voor de pioniersrol van vrouwen in de vroege cinema. Het door Eye gerestaureerde, sociaal geëngageerde Shoes (1916, Lois Weber) – ook op dvd uitgebracht - is 23 oktober te zien in La Cinematheque de Toulouse. Onderhand geldt regisseur Lois Weber als een van de grote ontdekkingen: ze was van grote invloed op de ontwikkeling van de Amerikaanse stille film, maar werd ‘weggeschreven’ uit de filmgeschiedenis.

Ook een vrouw als Lotte Reiniger, pionier op het gebied van de animatiefilm (silhouettentechniek), regisseur van meer dan veertig films en uitvinder van de voorloper van de ‘multiplane camera’, krijgt de aandacht die haar toekomt. Haar film Een avontuur van Don Juan (1932,  Eye-collectie) is in oktober te zien in de Fondation Pathé Seydoux in Parijs, die een retrospectief aan Reiniger wijdt.

de moeder van Sergio Leone

En dan is er nog de onverwoestbare Sergio Leone, aan wie de Cinémathèque Française in Parijs vanaf 10 oktober een tentoonstelling wijdt. De bijdrage van Eye is opmerkelijk: in de collectie bevinden zich unieke kopieën van films met Bice Valerian, de moeder van Leone, actrice in de begintijd – of moeten we zeggen: oertijd – van de film in Italië.

Wie alles wil weten over de de collectie, volg de Eye Collections Facebook pagina.