Eye, SchoolTV en NTR lanceren minicursus beeldtaal

28 oktober 2019

Vooruitlopend op de Week van de Mediawijsheid presenteren Eye Filmmuseum en de NTR op Schooltv.nl de serie ‘Wat kijk je nou?’ De door Wouter Sessink geregisseerde serie bestaat uit zes video’s met film- en videofragmenten, muziek en effecten. Presentatrice Sosha Duysker laat zien wat beeldtaal is en hoe een filmmaker te werk gaat. De cursus staat nu online.

Iedereen kan tegenwoordig een eigen film maken en uploaden op het internet. Film heeft foto en tekst allang vervangen als belangrijkste online uitingsvorm. Toch hebben kinderen van nu opvallend weinig kennis van beeldtaal. Met zaken als opbouw van een verhaallijn en videomanipulatie blijken ze nauwelijks bekend: wat is waar en wat is manipulatie of zelfs fake news?

Weten hoe beeld werkt

Videomakers zijn subjectief; ook zij manipuleren beeld om hun verhaal spannend te maken. Om dat te kunnen doorzien, moet je weten hoe video en film werken.

De serie Wat kijk je nou? op Schooltv.nl is bedoeld als handleiding voor scholieren. Terwijl ze films kijken en maken, verrijken ze hun kennis van film. De video’s zijn gratis te bekijken en er is een interactieve ‘schoolplaat’ beschikbaar met doe-opdrachten voor lessen in de klas, waarbij de scholieren een kijkje achter de schermen van het filmbedrijf krijgen.   

Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2019) staat ook MediaMasters weer op het programma. Dit is een serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, die landelijk wordt gespeeld in de brugklas en bovenbouw. De game verwijst ook naar Wat kijk je nou? Leerlingen kunnen bits verdienen door de montageopdrachten te doen.

De serie is een initiatief van Eye Filmmuseum en de NTR. Regie: Wouter Sessink,  producent: JVTV.