EYE wil koploper blijven op het gebied van digitalisering en restauratie

5 maart 2014

In het zojuist gepubliceerde Collectiebeleidsplan 2014-2017 is te lezen op welke wijze EYE internationaal koploper wil blijven op het gebied van digitalisering en restauratie: door het nieuwe Collectiecentrum in Amsterdam-Noord en de verdere digitalisering van de collectie.

EYE heeft in de afgelopen eeuw een internationaal toonaangevende collectie verworven, waaronder een collectie films - een kleine 40.000 titels, waarvan 60% internationaal - die de hele filmgeschiedenis omspant. De collectie maakt onderdeel uit van een internationaal netwerk van filmarchieven; honderdduizenden foto’s, duizenden affiches, bladmuziek, meer dan 130 archieven van filmmakers, organisaties, en een uitgebreide en up-to-date bibliotheekcollectie. Voor de jaren 2014-2017 heeft EYE twee prioriteiten voor de collectie, zo is te lezen in het Collectieplan:


Het nieuwe Collectiecentrum komt te staan op minder dan 1 kilometer van het gebouw aan de IJ-oever en biedt ruimte aan alle film- en filmgerelateerde collecties. Hiervan is uitgezonderd de nitraatcollectie die vanwege veiligheidsaspecten op twee locaties in bunkers blijft opgeslagen. In het Collectiegebouw worden alle behoud- en beheersfuncties ondergebracht. Het nieuwe state-of-the-art Collectiecentrum is de uitgelezen kans om te excelleren als inspirerend expertisecentrum en laboratorium voor de (inter)nationale filmwereld.


Digitalisering blijft voor de komende jaren een topprioriteit. Het digitalisering van de voor het overgrote deel analoge collectie is de afgelopen jaren met het project Beelden voor de Toekomst voortvarend ter hand genomen. Inmiddels is zo’n 15% van de collectie gedigitaliseerd. Digitaliseren is van belang voor het behoud en beheer van de collectie, en het zo optimaal en breed mogelijk ontsluiten ervan.