Feestelijke première Neruda donderdag 8 december

29 november 2016

Bij de première van Pablo Larraìn nieuwste film – over het veelbewogen leven van de  Chilleense dichter en politicus Pablo Neruda – vindt donderdag 8 december (21.00) een feestelijk optreden plaats van het trio Santo Remedio, met de Chileense zangeres Macarena Paz Pizarro.

Paz Pizarro en Santo Remedio vertolken een lied gebaseerd op Neruda’s gedicht Sube a nacer. Dichter Hagar Peeters (1972) verzorgt de inleiding; ze publiceerde in 2015 haar veelgeprezen debuutroman Malva, over Neruda’s enige kind dat hij verwekte bij zijn Nederlandse echtgenote Maria Hagenaar.

Trio Santo Remedio brengt een boeiende mix van authentieke Latijns-Amerikaanse muziek met Afrikaanse en Europese elementen. De groep speelt ook specifiek Chileense muzieksoorten, zoals de ‘Cueca brava’.

In Neruda speelt Larraín een inventief spel met feit en fictie rond de klopjacht op de gevierde dichter en politicus Pablo Neruda, die in 1948 onderduikt als in Chili het communisme wordt verboden. Een ambitieuze politie-inspecteur (Gael García Bernal) probeert de beroemde voortvluchtige op te sporen.

Larraín kreeg eerder bekendheid met El Club, No en Tony Manero – films met een eigenzinnige kijk op de politieke geschiedenis van zijn geboorteland Chili in de jaren zeventig en tachtig.