Filmjournalist Peter van Bueren overleden

30 maart 2020

Op 78-jarige leeftijd is filmcriticus en filmliefhebber Peter van Bueren overleden. Met vele anderen in de filmwereld betreurt Eye Filmmuseum het heengaan van een vrije, kritische geest.

Peter van Bueren (1942 - 2020) maakte vanaf midden jaren zeventig naam als filmcriticus voor de Volkskrant. Duizenden en duizenden films zag hij, van tientallen filmfestivals deed hij verslag.

Van Bueren schreef in klare taal voor het grote publiek, altijd vanuit het standpunt van de hartstochtelijke cinefiel: scherp, kritisch, bevlogen en met oog voor de nieuwste ontwikkelingen. Jarenlang gold hij – met NRC Handelsblad-collega Hans Beerekamp – als gids en baken in filmland.

Als verslaggever hield hij het oog niet alleen gericht op het Westen: van Bueren schreef al vroeg over interessante filmmakers uit Centraal- en Oost-Europa (Krysztof Kieslowski) en Azië (Zhang Yimou, Tsai Ming-liang, Lee Chang-dong).

Na zijn pensionering zette Van Bueren zich nog steeds in voor de filmcultuur; hij spotte films voor het IFFR en gaf les aan beginnende filmcritici op het Yeravan International Film Festival.  

De filmwereld neemt met verdriet en diep respect afscheid van een markant filmjournalist. ‘Zijn scherpe oog voor talent en kwaliteit zullen we niet vergeten’, zegt Eye Filmmuseum-directeur Sandra den Hamer. ‘Van Bueren was voor hele generaties filmmakers en cinefielen richtinggevend.’

Zie ook in memoriam de Volkskrant en De Filmkrant.

Peter van Bueren
foto: Bob Bronshoff