Films van Jean Desmet op YouTube-kanaal EYE

Vroege-filmgeschiedenis met een klik opvraagbaar: deel Desmet-collectie op YouTube

27 juni 2016

Meer dan tweehonderd films uit de collectie van bioscoopexploitant en filmpionier Jean Desmet zijn te zien op het YouTube-kanaal van EYE. De Desmet-collectie van EYE werd in 2011 bijgeschreven in UNESCO’s Memory of the World Register. De selectie staat nu bij elkaar op een afspeellijst.

Jean Desmet (1875-1956) startte als kermisexploitant en opende als een van de eerste filmondernemers een vaste bioscoop in Amsterdam: Parisien. Hij groeide uit tot een van de grootste bioscoopexploitanten en filmdistributeurs van Nederland. Desmet wist precies wat zijn publiek wilde zien en kocht veel van zijn publiektrekkers in het buitenland, waarmee hij een bedrijfscollectie van ruim negenhonderd films opbouwde.

De meeste films zijn afkomstig uit de hoogtijdagen van Desmets imperium, de periode 1907 - 1916. De unieke collectie speelfilms, reisfilms, reclames en bioscoopjournaals heeft in de loop der decennia steeds meer erkenning gekregen, mede omdat veel films uit de begintijd van de cinema verloren zijn gegaan. 

De Desmet-collectie is vanwege zijn bijzondere historische waarde in 2011 bijgeschreven in UNESCO’s Memory of the World Register. De verzameling omvat niet alleen films maar ook artistiek hoogwaardige filmaffiches en Desmets papieren bedrijfsarchief.

Op verrassend veel materiaal rust nog auteursrecht: foto's, affiches en films die niet zomaar door EYE gepubliceerd kunnen worden. De 231 films die EYE nu op YouTube heeft geplaatst vallen overwegend in het publieke domein.

Bij de afspeellijst staan ook links naar de volledige filmografie en een dossier over Jean Desmet.

EYE-kanaal op YouTube.
Afspeellijst Jean Desmet.