Foundfootage-filmmaker Gustav Deutsch overleden

Archeoloog van de filmarchieven: Gustav Deutsch

5 november 2019

Eye Filmmuseum heeft met het overlijden van Gustav Deutsch op zaterdag 2 november jongstleden een dierbare vriend verloren. De Oostenrijkse filmmaker (1952) was een meester in het genre van de foundfootagefilm. Deutsch speurde filmarchieven over de hele wereld af op zoek naar archiefbeelden voor zijn beeldcollages. Hij is 67 jaar geworden. Als eerbetoon is woensdag 11 december Deutsch’ meest recente film So leben wir: Botschaften an die Familie te zien.

Deustsch had in het bijzonder een hechte band met het Oostenrijkse filmmuseum en met Eye. Voor zijn coproducties met Eye, Welt Spiegel Kino (2005) en de trilogie Film ist. (1998/2002/2009), putte hij rijkelijk uit de collectie van het filmmuseum.

In Welt Spiegel Kino reconstrueerde hij met behulp van archiefmateriaal het straatleven van drie steden aan het begin van de vorige eeuw. Het tweede deel van de trilogie Film ist. 7-12 is een compilatiezoektocht langs de technieken en toepassingen van cinema aan het begin van de twintigste eeuw. De installatie die Deutsch van de eerste twee delen van Film ist. maakte, ging in 2002 op het International Film Festival Rotterdam in première.

archeoloog

'Filmmaker zonder camera' en 'foundfootagejongleur' wordt Deutsch wel genoemd. Als een  cinematografisch archeoloog gunt hij het publiek een blik in de filmgeschiedenis, die hij volgens eigen wetten herschikt. Ook in Shirley - Visions of Reality (2013), zijn speelfilmdebuut, herziet Deutsch de werkelijkheid. Zijn oeuvre geniet internationale bekendheid en is vaak bekroond. Eye verzorgde de landelijke distributie van Deutsch’ speelfilm en bovengenoemde foundfootagefilms in de theaters.

nieuwe wegen

De in 1952 in Wenen geboren Gustav Deutsch studeerde architectuur aan de Weense Technische Universiteit. Onder de naam D & S werkte hij sinds 1985 samen met zijn partner en kunstenares Hanna Schimek. Daarnaast was Deutsch lid van twee Oostenrijkse non-profitorganisaties die nieuwe wegen zoeken waarlangs film en video gemaakt en gepresenteerd kunnen worden: sixpackfilm en After Image Production.

De Eye-collectie inspireerde Gustav Deutsch, en op zijn beurt vormde de filmmaker een grote inspiratiebron voor de mensen met wie hij bij Eye samenwerkte.

principieel

Curator stillle film Elif Rongen-Kaynakçi over Deutsch:

‘Ik had het geluk verschillende keren met hem samen te werken. Zijn Film ist. trof me als een geniaal werk en elke film die ik daarna van hem zag, maakte nog meer indruk op mij. Als filmmaker was hij vastberaden en principieel. Als vriend was hij warm, bemoedigend en inspirerend. Sommige dingen die hij vertelde, zijn in de loop der jaren tot belangrijke principes geëvolueerd voor mijn eigen werk.’

Zijn overlijden is een groot verlies; Eye zal Gustav Deutsch en zijn films ongelofelijk missen. Hij had ongetwijfeld nog vele gezamenlijke filmprojecten op stapel staan.

voorstelling in Eye

Als eerbetoon aan Deutsch en zijn rijke oeuvre vertoont Eye woensdag 11 december (19.00) Deutsch’ meest recente film So leben wir: Botschaften an die Familie (2017). Senior curator Mark Paul Meyer verzorgt de inleiding.