Fraude Film Festival in EYE en A Lab: kritische films, documentaires en debatten

21 augustus 2017

Fraude is big business: de verdiensten zijn hoog, de risico’s klein. Om het bewustzijn rondom dit probleem te vergroten, is er het Fraude Film Festival. De vierde aflevering vindt plaats op 5 en 6 oktober in EYE en A Lab Amsterdam. In het filmmuseum zijn films en documentaires te zien over fraude, corruptie en de bestrijding ervan.  

Nederland is geen land waar fraude dagelijks voorpaginanieuws is, of waar corruptie welig tiert. Toch wordt er meer gesjoemeld dan we denken – of voor waar willen houden. Zou het kunnen dat illusies het zicht op de realiteit verhullen? Of is fraude eerder ongemakkelijk dan schokkend? Het Fraude Film Festival licht tegels en brengt kritische films en documentaires bijeen.

Dit jaar is er aandacht voor thema’s als ‘fraude en corruptie in de zorgindustrie’, ‘corruptiebestrijding in Azië’, ‘privacy’ en ‘kwetsbare infrastructuren’. Alle voorstellingen worden afgesloten met een Q&A-sessie waarin het publiek in gesprek kan gaan met de regisseurs, fraude-experts, beleidsbepalers en zelfs veroordeelde fraudeurs. 

Let op: donderdag 5 oktober is het evenement uitsluitend toegankelijk voor genodigden (A Lab). Vrijdag 6 oktober is iedereen van harte welkom.

Klik hier voor het volledige programma en tickets.

Een greep uit het programma:

All the Queen’s Horses (2017)

‘All the Queen’s horses’ is een documentaire van Kelly Richmond Pope over de grootste small town shakedown uit de Amerikaanse geschiedenis. De film reconstrueert een groot financieel schandaal in Dixon, een vredig klein stadje in de staat Illinois.

De Zorgdetectives (2015)

Hoe bewijs je opzettelijk sjoemelen in de zorg? Dat is ontzettend complex. Een fout kan ook zijn ontstaan door onkunde of nalatigheid. Een vermoeden is niet genoeg; voor fraude moeten opzet en financieel gewin bewezen worden. Hoe toon je dat aan? De Zorgdetectives, een documentaire van Nikki van der Westen, winnaar van de FFF Aanmoedigingsprijs 2015, laat zien hoe het onderzoeksteam van zorgverzekeraar DSW optreedt tegen fraude in de thuiszorg. Kwaadwillende zorgverleners frauderen jaarlijks voor miljoenen euro’s en dat bedrag groeit. Ze schrijven hoge facturen uit voor zorg maar leveren niet alle zorg die ze opschrijven. Ze zetten handtekeningen namens hun cliënten en doen zich voor als familielid wanneer de verzekeraar belt. Cliënten weten meestal van niks.