Gebouw EYE ontvangt BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat

22 december 2017

Aan het museumgebouw van EYE Filmmuseum is de internationaal erkende duurzaamheidscertificering BREEAM-NL toegekend voor het onderdeel Asset (gebouw). BREEAM-NL is een wereldwijd toegepaste beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen.

Het museumgebouw van EYE is aan de hand van negen duurzaamheidscategorieën beoordeeld. EYE scoort met name hoog op de categorieën transport, afval en energie. De hoge score van het museumgebouw is onder meer tot stand gekomen door de grote aandacht voor duurzaamheid bij de ontwikkeling en bouw van het pand. Zo maakt het museum voor verwarming en koeling van het gebouw gebruik van energie uit de bodem en is in de grote filmzaal de ventilatie CO2-gestuurd. EYE koopt zijn stroom volledig groen in.

EYE streeft er naar in de komende jaren ook gecertificeerd te worden voor het Collectiecentrum aan de Asterweg. Daarnaast blijven we zoeken naar nieuwe oplossingen om nog duurzamer te worden.

Het initiatief is ontstaan vanuit de gemeente Amsterdam om de gehele stad duurzamer te maken. Op 14 december kregen vijf cultuurinstellingen het felbegeerde BREEAM-duurzaamheidscertificaat uitgereikt door Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC). Daarmee komt in Amsterdam het totaal op negen.

Tijdens de uitreiking in het EYE kwamen zo’n 70 vertegenwoordigers van culturele instellingen bij elkaar. Ook wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho was aanwezig. "Het doet me deugd dat de culturele sector duurzaamheid zo snel heeft opgepakt",  aldus de wethouder.

De successen bij de musea en van het project hebben zowel nationaal als internationaal de aandacht getrokken. Steden als Stockholm en New York hebben geïnformeerd naar de Amsterdamse aanpak.