Gouden Griffioen voor Frans Weisz

Glansrol in jeugdfilm voor Jan Decleir

28 juli 2014

De Nederlandse jeugdfilm Finn van regisseur Frans Weisz en producent Flinck Film heeft de Gouden Griffioen gewonnen van het Giffoni Film Festival, een van de belangrijkste jeugd- en kinderfilmfestivals ter wereld. Weisz’ vertelling over de negenjarige Finn die zo graag viool wil leren spelen beleefde in 2013 z’n première in de Nederlandse bioscopen.

Finn werd bekroond met de Gouden Griffioen, de prijs waarmee de jury van het Giffoni Film Festival de beste film voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar eert.

Afgelopen woensdag 23 juli ontving de film ook al de Juryprijs van het Tel Aviv International Children's Film Festival. Finn beleefde in februari zijn internationale première op het Berlin International Film Festival en is sindsdien vertoond op tal van filmfestivals in Europa en daarbuiten. In Berlijn werd de film genomineerd voor de Kristallen Beer.

Weisz vertelt het verhaal van het negenjarige jongetje Finn dat zo graag viool wil leren spelen maar op de weigering van z’n vader stuit. Die vindt dat Finn moet gaan voetballen. Maar Finn zet door: hij wil alles doen om het spel te evenaren van de oude vioolspeler die een foto van Finns overleden moeder tot leven wist te brengen.

Voor het scenario van Weisz’ jeugdfilm tekende Janneke van der Pal. Voor de acteurs koos de regisseur onder andere Jan Decleir, Daan Schuurmans en Mels van der Hoeven.