Hommage aan overleden burgemeester op 15 oktober, gratis toegankelijk

10 oktober 2017

‘Ik hoop dat het de lieve stad blijft die het is’, zei Eberhard van der Laan over Amsterdam aan het einde van VPRO’s veelbekeken Zomergasten-uitzending. De dood van de geliefde burgemeester laat vrijwel niemand onberoerd. Een hommage aan Van der Laan in EYE brengt bijzondere opnamen van zijn geliefde stad nog eens bij elkaar, van Johan van der Keukens Beppie tot een van de oudste filmopnames van Amsterdam. Gratis toegankelijk.

In zijn optreden in Zomergasten maakte Van der Laan duidelijk hoezeer de hoofdstad en haar bewoners hem aan het hart gingen. Een filmprogramma rond Van der Laans geliefde stad, op 15 oktober om 17.00u. in EYE, brengt bijzondere opnamen van Mokum bijeen, van opnamen van de Prinsengracht in de 19e eeuw tot het pontje over het IJ in 2011.

Op het programma staan onder meer Rokin in beeld (2016), met opnamen van het Rokin rond de Bevrijding en de krakersrellen op Koninginnedag 1980, Beppie (1965), waarin de tienjarige ras-Amsterdamse Beppie voor de camera komt en de derdejaars Filmacademie-productie Lieve Anne-Marieke (2011), over het voorlezen van een liefdesbrief op de pont over het IJ en de hartverwarmende emoties die daarvan het gevolg zijn.  

De films zijn grotendeels afkomstig uit de EYE-collectie; inleiding door senior curator Rommy Albers, programmeur Leo van Hee, Ons Amsterdam-hoofdredacteur Peter-Paul de Baar en Anne-Marieke Graafmans, de maker van Lieve Anne-Marieke.

De toegang is gratis (kaarten aan de EYE-kassa op de dag van vertoning), iedereen is welkom. Klik hier voor het volledige overzicht.