IFA Trofee voor Sandra den Hamer, wegens verdienstelijkheid voor de filmsector

13 maart 2018

Sandra den Hamer nam afgelopen zondag de 28ste IFA Trofee van het Internationaal Filmfestival Assen in ontvangst. De directeur van EYE Filmmuseum kreeg de prijs uitgereikt door Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning. De IFA Trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de filmsector.

‘Wat heb jij deze prijs verdiend. Sandra den Hamer heeft een staat van dienst om u tegen te zeggen.’ Met deze woorden overhandigde Klijnsma de prijs aan Den Hamer, die in 2007  aantrad als directeur van het Filmmuseum.

Het tweedaagse festival besteedt jaarlijks aandacht aan films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Den Hamer nam de prijs verheugd in ontvangst en onderstreepte het belang van het internationale filmfestival in Assen. ‘Ik wil het festival bedanken en feliciteren met deze prachtige selectie van films. Het is ongelooflijk wat jullie hier neerzetten. Vrouwenemancipatie is vandaag de dag nog zo belangrijk. Hollywood kan nog veel van jullie leren’.  

Den Hamer kreeg de prijs voor haar inspanningen voor de filmsector in Nederland en de zorg voor een rijk, internationaal filmaanbod in EYE. Onder leiding van Den Hamer, meldde de jury in Assen, is het filmmuseum uitgegroeid tot een wereldwijd belangrijke speler op het gebied van filmrestauratie, filmonderzoek en filmeducatie. Het museum volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s, tentoonstellingen en debatten. Den Hamer won in 2015 al de Gouden Kalf voor Filmcultuur.