Imagine Film Festival van start, met première Wes Anderson, VR en vele gasten

Openingsfilm Tragedy Girls

11 april 2018

Het Imagine Film Festival gaat 11 april van start. Het grootste festival voor de fantastische film van Nederland staat ook dit jaar weer in het teken van originele en eigenzinnige horror-, sciencefiction- en fantasy-films.

Koop tickets

Publieksopeningsfilm is de horrorcomedy Tragedy Girls. De tien dagen erna biedt Imagine een uitgebreid Virtual Reality-programma, masterclasses met Mick Garris/boekverfilmingen en Peet Gelderblom/Remaking Fear, VFX, en workshops van Faye de Wilde/Recut, René Appel/Spannend schrijven en Romke Faber/Worldbuilding. Ook zijn er presentaties van Heksen!, Thé Tjong-Khing, Dan Hassler-Forest, Rosto en Nieuw Nederlands Peil: korte films met de makers, vele gasten en een dagelijkse talkshow.

premières: wes anderson, soderbergh

Imagine vertoont de nieuwe films van Wes Anderson, de stopmotion-animatie Isle of Dogs (winnaar Zilveren Beer filmfestival Berlijn), Steven Soderbergh: Unsane en Kim Ki-Duk: Human, Space, Time and Human.

filmconcert: frankenstein

Stille-filmklassieker (VS, 1931) van James Whale. Muzikale begeleiding van Kevin Toma en live uitgevoerde geluidseffecten door foley artist Ronnie van der Veer. Met Boris Karloff als het monster van Frankenstein.

documentaire king cohen

Sappige anekdotes te over in deze uiterst vermakelijke documentaire over een van de laatste der B-film-auteurs: Larry Cohen. Iedereen die aan het woord komt, van Traci Lords tot Martin Scorsese, is vol bewondering.

the big lebowski

The Big Lebowski: 20th Anniversary! De cultfilm van de Coens heeft na twintig jaar nog niets aan populariteit ingeboet. Ook te zien: Thriller - A Cruel Picture (SE 1974) van Bo Arne Vibenius, inspiratie voor Tarantino's Kill Bill.

verder

De toverlantaarn, die fantastische verhalen liet zien met behulp van bewegende glazen plaatjes. Bij Imagine komt deze oervorm van de fantastische film weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab. Tijden en culturen vermengen zich in een unieke voorstelling.

VR, waar Imagine vorig jaar nog een showcase op beperkte schaal organiseerde, is er dit jaar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van de afgelopen twaalf maanden.

Remakes, Naast oeroude bronnen en worldbuilding is ook de cultuur van remakes en reboots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Remakes zijn bepaald niet alleen een kwestie van geld of ideeënarmoede, maar weerspiegelen ook de tijdgeest waarin de film werd gemaakt. Aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten gaat Peet Gelderblom in op de politieke en maatschappelijk elementen uit vier verfilmingen die door de jaren heen gemaakt zijn van Jack Finneys roman The Body Snatchers uit 1955.

zie ook Imagine Film Festival