Imran Channa en Amal Alhaag nieuwe kunstenaar en onderzoeker-in-residence

Amal Alhaag & Imran Channa

Amal Alhaag & Imran Channa

11 februari 2021

Beeldend kunstenaar Imran Channa en curator/onderzoeker Amal Alhaag zijn uitgenodigd voor de derde editie van het Eye Artist and Scholar-in-Residence-programma in 2021. 

Het programma stelt een kunstenaar en een wetenschapper in de gelegenheid in alle vrijheid een project te ontwikkelen, met gebruik van de collectie en expertise van Eye. Doel is ook de interactie te stimuleren tussen kunstenaars, wetenschappers en publiek.

Imran Channa

De nieuwe Artist-in-Residence is de Pakistaanse beeldend kunstenaar Imran Channa. Channa gebruikt diverse media om zijn ideeën uit te werken. Hij tekent, schildert, beeldhouwt en maakt installaties en bewegend beeld. Hij is met name geïnteresseerd in hoe documentatieprocessen verlopen en hoe fotografie, archeologie en literatuur hun bijdrage leveren in het vastleggen, afbakenen en ‘construeren’ van de geschiedenis. In Eye gaat Channa’s aandacht vooral uit naar de verzamelingen met beelden uit de voormalige Nederlandse koloniën.

Amal Alhaag

De nieuwe Scholar-in-Residence is Amal Alhaag. Zij werkt als onafhankelijk curator, cultureel programmeur en radio-dj. Haar interesse gaat uit naar orale geschiedenis, counter-culture en globale sociale vraagstukken, waarbij ze graag ‘ongemakkelijke kwesties’ onderzoekt en agendeert. Veel van haar projecten vertrekken vanuit onderzoek op het snijvlak van muziek, hedendaagse kunst, antropologie en (post)koloniale geschiedenis.

Alhaag is lid van het curatorenteam voor de tentoonstelling Sonsbeek 2020-2024; curatorial & reseach fellow bij Mathaf, Arab Museum of Modern Art, Doha, Qatar; en mede-oprichter van de stichting Metro54. Ook is ze werkzaam bij het Research Centre for Material Culture (onderdeel van het Museum van Wereldculturen) als senior programmeur op het gebied van onderzoek en publieksprogrammering.

Presentaties

Imran Channa en Amal Alhaag houden in december presentaties van hun projecten tijdens de Eye Artist-and-Scholar-in-Residence Week. De vorm ligt niet vast; er is ruimte voor een tentoonstelling, lezing, filmvertoning of publicatie.