In memoriam Ennio Morricone; twee voorstellingen in juli en augustus

'Il Maestro' aan het werk

7 juli 2020

Met twee memorabele films eert Eye het werk van de 6 juli jl. overleden componist Ennio Morricone. Sergio Leones The Good, the Bad and the Ugly en The Hateful Eight van Quentin Tarantino geven een goed beeld van Morricones bijna zestig jaar omspannende carrière als filmcomponist.

Wie anders dan Ennio Morricone (1928 - 2020) kon een western muzikaal zo opladen met spanning en van dramatische ontlading voorzien? De deze zomer overleden filmcomponist voorzag maar liefst vijfhonderd films en tv-producties van muziek en had een groot aandeel in de faam van de Italiaanse westerns uit de jaren zestig.

mondharmonica

Morricone werd onsterfelijk door de uitgebeende mondharmonicaklanken in Leones Once Upon a Time in the West en de climax van The Good, the Bad and the Ugly - films waarin de typische kwaliteit van Morricone naar voren kwam. Zijn scores onderstrepen niet alleen het verhaal maar stuwen de vertelling ook voort: muziek en beeld vormden voor de in de Romeinse volkswijk Trastevere geboren componist een onlosmakelijk geheel.

Donderdag 16 juli is The Good, the Bad and the Ugly te zien; zaterdag 8 augustus vertoont Eye de 70mm-versie van The Hateful Eight, waarvan de score Morricone z’n eerste Oscar opleverde, na zes eerdere nominaties.

Klik hier voor het in memoriam van André Waardenburg in NRC.