In memoriam Nikolai van der Heyde

Een ochtend van zes weken, met Godard-actrice Anne Colette.

24 augustus 2020

Op 6 augustus jl. overleed filmregisseur Nikolai van der Heyde. Op 1 september en 15 oktober besteedt Eye aandacht aan het oeuvre van de man die met Wim Verstappen en Pim de la Parra het Nederlandse filmlandschap van de jaren zestig opschudde. Te zien zijn van der Heydes speelfilmdebuut Een ochtend van zes weken (1966) en zijn grote publiekssucces Help! De dokter verzuipt (1974).

Nikolai van der Heyde (1934-2020) behoorde met Wim Verstappen, Pim de la Parra, Nouchka van Brakel en Frans Weisz tot de eerste lichtingen studenten van de Filmacademie. Hij gold meteen als origineel artistiek talent, een belofte die hij inloste met zijn debuutfilm, Een ochtend van zes weken.

De door de nouvelle vague geïnspireerde liefdesvertelling is dinsdag 1 september (19.00) te zien in Eye, bij een speciale in memoriam-voorstelling van Restored & Unseen. De vertoning wordt ingeleid door Eye-curator Nederlandse film Rommy Albers. 

Donderdag 15 oktober buigt het duo Koolhoven & Simons zich over ondergewaardeerde Nederlandse films met een eerbetoon aan Help! De dokter verzuipt.

De film, met dragende rollen voor Willeke van Ammelrooy, komiek Piet Bambergen en zwaargewicht toneelacteur Jules Croiset, was Van der Heydes eerste grote publiekssucces. De bewerking van schrijver Toon Kortooms verhalen vond echter geen genade bij de toenmalige filmkritiek, die de regisseur verweet zijn artistieke idealen te hebben verraden voor een ‘boertige klucht’. De Dutch Nostalgia Night van Koolhoven & Simons zet dit misverstand recht.