Interactieve zoekmachine The Movie Mirror op het Nederlands Film Festival

27 september 2018

Ben je geïnteresseerd in filmgeschiedenis maar heb je geen idee hoe om te gaan met de database? The Movie Mirror schiet je te hulp: de nieuwe zoekmachine vertaalt jouw bewegingen in een filmisch spiegelbeeld, afkomstig uit de rijke collectie van het filmmuseum. The Movie Mirror is een samenwerking van Eye en Studio Louter en is voor het eerst te zien op de Interactive EXPO van het Nederlands Film Festival, van 29 september tot en met 4 oktober.

Meer dan vijftigduizend films liggen opgeslagen in de kluizen van Eye Filmmuseum, van de vroegste experimenten uit de tijd van George Méliès tot de nieuwste titels van Paul Verhoeven en Martin Koolhoven. Natuurlijk kun je wachten tot een selectie van deze duizelingwekkende verzameling in de zaal wordt vertoond, maar je kunt ook zélf aan de slag.

dansen, hurken, knielen

The Movie Mirror laat je de filmgeschiedenis op een heel nieuwe, speelse manier ontdekken. Want wat gebeurt er je een historische filmcollectie niet met trefwoorden doorzoekt, maar met inzet van je hele lichaam? Terwijl je voor de camera beweegt – een dansje doet, je armen spreidt, hurkt of knielt – creëert The Movie Mirror een filmisch spiegelbeeld. Hoe dat kan is een technisch verhaal, maar het belangrijkste is: ruim zestig films uit de Eye–collectie zijn nu interactief onder handbereik van de bezoeker.

pionierstijd

Terwijl je beelden oproept uit Méliès’ Le voyage dans la lune of Paul Rotha’s De overval maak je kennis met zwartwitklassiekers, animaties, documentaires en experimenten uit de pionierstijd van de film. Door te bewegen danst je jezelf een weg door de filmhistorie!

The Movie Machine is een project van Eye en creative agency Studio Louter. Inzet was om met behulp van computer vision en machine learning de installatie camerabeelden van de gebruiker te laten matchen met shots uit meer dan zestig films. Studio Louter ontwikkelde The Movie Mirror in samenwerking met Eye en met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

The Movie Mirror is van 29 september tot en met 4 oktober te zien in de Interactive EXPO van het Nederlands Film Festival, locatie Academiegalerie, Minrebroederstraat 16, Utrecht. (12:00 -20.00)