Internationale aandacht voor Desmet, films in Washington, New York en San Francisco

Still uit Le acque miracolose, E. Rodolfi, 1914. Collectie Desmet

2 januari 2017

De collectie Jean Desmet trekt wereldwijd belangstelling. Van 14 t/m 21 januari laat de National Gallery in Washington de vroege tijden van de cinema herleven met zes thematische programma’s, EYE-curator stille film Elif Rongen leidt een aantal van de voorstellingen in.

Sinds de Jean Desmet-collectie in 2011 als uniek filmerfgoed werd opgenomen in het UNESCO Memory of the World-register is de belangstelling voor bioscoopexploitant Jean Desmet (1875-1956) gegroeid.

De door EYE Filmmuseum georganiseerde overzichtstentoonstelling Jean Desmets Droomfabriek (2014/15) vestigde de aandacht op de rijkdom van de nalatenschap; de (negenhonderd) films, affiches, correspondentie, vertoningslijsten en contracten geven verrassend inzicht in de begindagen van de cinema, toen films nog op de kermis werden vertoond en onderdeel waren van  avondvullend gevarieerd entertainment.

Herbeleven vroege tijden

Het zesdelige programma in de National Gallery laat die tijden herleven, met een eclectische mix van genres waarin aandacht is voor documentaire opnames (luchtvaart), de eerste vrouwelijke filmsterren, de eerste kleurenexperimenten, avonturenfilms en de magie van de vroege cinema: niet eerder had het publiek bewegende, levensechte beelden gezien in filmzalen die ieder moment vlam konden vatten door de hoge brandbaarheid van de nitraatfilms.

EYE-curator stille film Elif Rongen leidt drie van de programma’s in (Up in the Air!, Ladies First, The Colorful World of Cinema) en licht het belang van de Desmet-collectie voor de filmgeschiedenis toe. (De verzameling kwam in 1957 onder de hoede van het Nederlands Filmmuseum, de voorloper van EYE Filmmuseum.)    

Het programma is ook te zien in BARD College, Center for Moving Image Arts, New York (7 en 8 februari) en tijdens het San Francisco Silent Film Festival, zomer 2017.