Interview Céline Ruivo, curator Filmcollecties Cinémathèque française, met vertoning Vincente Minelli’s musical Meet Me in St.Louis

1 april 2019

Woensdag 3 april is Céline Ruivo te gast bij de derde aflevering van de openbare collegeserie This Is Film! De curator van La Cinémathèque française en hoofd van het Technisch Comité van de FIAF, de internationale federatie van filmarchieven, praat met Eye-hoofdconservator Giovanna Fossati over het gebruik van kleur in de film, met bijzondere aandacht voor de ‘Wonderful World of Technicolor’.

Het gesprek met Ruivo gaat vergezeld van een screening van Vincente Minelli’s musical Meet Me in St. Louis (1944), met Judy Garland in de hoofdrol. De vertoning is bijzonder, want het betreft een vintage Technicolor-print die zo zeldzaam is dat ze alleen in de technisch veilige omgeving van een filmmuseum gedraaid kan worden.

Ruivo vond de kopie in de kluizen van de Cinémathèque tijdens haar promotieonderzoek naar het kleurenprocédé van Technicolor, dat beroemd is om z’n diep verzadigde kleuren.

De door Ruivo teruggevonden kopie is naar alle waarschijnlijkheid de print die het dichtst in de buurt komt van hoe Minelli’s film in de jaren vijftig werd vertoond in de theaters. De kleuren zijn niet vervaagd, de vertoning in Eye geeft ons, meer dan een halve eeuw later, uniek inzicht in de pracht en dramatische waarde van Technicolor.

In een lang interview op het (nieuwe) academische blog van Eye gaat Ruivo in op alle bijzonderheden van de kopie en de betekenis van het Technicolorproces.

This Is Film! Film Heritage in Practice, # 3 Colour in Film, 3 april 15.30