Italiaanse stille film Sangue bleu, uit de Desmet-collectie, te zien via livestream Cinémathèque

16 juni 2020

Zondag 21 juni (20.30) is de Italiaanse stille film De vorstin van Monte Cabello (1914), ook bekend als Sangue bleu, te zien via de livestream van La Cinémathèque française. De film is afkomstig uit de Jean Desmet-collectie van Eye. De hoofdrol is voor de Italiaanse diva Francesca Bertini.

In coronatijden moet het filmerfgoed bereikbaar blijven; dat vinden ook de medewerkers van La Cinémathèque française in Parijs.

Sinds kort heeft het instituut een livestreamplatform geopend, HENRI – de naam verwijst naar de oprichter van de Cinémathèque, Henri Langlois –, waarop ‘zeldzame films’ uit alle tijden worden vertoond.

Voor de stream die aanstaande zondag begint, leent de Cinémathèque een van de klassiekers uit de collectie van filmpionier en bioscoopexploitant Jean Desmet, wiens nalatenschap deel uitmaakt van de Eye-collectie.

onstuimig

In Sangue bleu, een typische ‘divafilm’ uit de jaren tien van de vorige eeuw, speelt Francesca Bertini als vorstin Mira, echtgenoot van vorst Egon van Monte Cabello, het prototype van de verleidster. Haar onstuimige levenswandel lijkt Mira – ze wordt actrice in het theater – naar de afgrond te brengen, maar redding is nabij…

Francesca Bertini was met Pina Menichelli en Lyda Borelli een van de sterren van een in vergetelheid geraakt genre: de Italiaanse divafilm. Ook in Nederland waren de divaproducties – films vol euforie en extase, heftige emoties, liefde en dood – populair.

speciale score

Sangue bleu is gerestaureerd door Eye en was in 1999 na lange tijd te zien in het programma ‘La diva divina’.

De film staat vanaf 21 juni 20.30 tot en met 28 juni online. De livestream vertoont Sangue bleu met de muziek van componist Daniele Furlati. De score werd gemaakt in opdracht van filmarchief Cineteca di Bologna, organisator van het festival Il Cinema Ritrovato, dat plaatsvindt van 25 t/m 31 augustus.

In de Cinema Ritrovato Furori Sala, de digitale variant van het festival voor HENRI, zijn vier speciale programma's te zien.

Klik vanaf 21 juni 20.30 hier voor de livestream.