Jonge, veelbelovende kunstenaars presenteren zich in 3Package Deal

Beeld: Céline Manz

20 augustus 2014

Een nieuwe lichting jonge, (inter)nationale kunstenaars stelde zich voor aan het publiek tijdens de lancering van 3Package Deal op 20 augustus in WOW Amsterdam. Acht jonge, veelbelovende kunstenaars krijgen een jaar lang een ontwikkelbudget van het Amsterdams Fonds voor de Kunst plus betaalbare woon- en werkruimte vanuit Bureau Broedplaatsen (BBp). EYE begeleidt een jaar lang de filmmakers Agnese Cornelio en Magdalena Szymkow.

Het ‘Artist in Residence programma’ van het AFK en BBp is dit jaar flink uitgebreid. Per kunstdiscipline heeft het AFK coalities samengesteld van gerenommeerde kunstinstellingen uit Amsterdam. Zij selecteren en begeleiden de toptalenten gedurende een jaar waarin ze toewerken naar een eindpresentatie die hun ontwikkeling zichtbaar maakt voor de stad.  In aanwezigheid van onder andere wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren stelden deze nieuwe selectie kunstenaars zich op 20 augustus voor aan het publiek. Een coalitie van EYE, Filmacademie, Binger Filmlab en IDFA begeleidt de volgende twee filmmakers:

Agnese Cornelio (1978, Italië)

Oorspronkelijk opgeleid tot theatermaker voltooide Agnese Cornelio recent cum laude de master Film aan de Nederlandse Filmacademie. Agnese wil zich na een gedegen onderzoeksfase richten op het maken van de documentaire Free to Work. Een film over de relatie tussen individuen, hun werk en hoe werk onze identiteit beïnvloed.

Magdalena Szymkow (1973, Polen)

Magdalena Szymkow is filmmaker met een journalistieke achtergrond. Zij maakt documentaires gebasseerd op archiefmateriaal. Szymkow gaat werken aan een bijzonder cinematografisch portret van de legendarische verslaggever Ryszard Kapuściński. Szymkow werkte enkele jaren voor zijn dood met Kapuściński samen en heeft toegang tot exclusief archiefmateriaal van dit journalistieke icoon. Samen met found footage vormt dit de basis voor deze persoonlijke documentaire film.

De overige deelnemers zijn mode-ontwerpsters Winde Rienstra en Fernanda Fernandes, beeldend kunstenaars Céline Manz en Taocheng Wang, theatermaker Bas van Rijnsoever en Nikki Hock (installaties).

De andere coalities worden gevormd door Gerrit Rietveld Academie, MOAM, HTNK, Fashionweek Nederland, De Appel, FOAM, Rijksakademie, Kunstverein, Stedelijk Museum Amsterdam, Conservatorium Amsterdam, MC Theater, Muziekgebouw aan ’t IJ, Theaterschool Amsterdam, Bellevue Theater en het Compagnietheater.