Kaartverkoop IDFA in EYE start maandagavond 6 november

Amal

2 november 2017

IDFA 2017 komt eraan. Van 15 tot en met 26 november zijn ruim driehonderd documentaires te zien op verschillende locaties in Amsterdam waaronder EYE. Met (inter)nationale premières en competities, films van debutanten en studenten, documentaires voor kinderen en veel internationale gasten.

Eregast tijdens deze 30ste editie van IDFA is de digitale-kunstpionier Jonatha Harris, die de Top10 samenstelt, en van wie een retrospectief te zien is. Naast de reguliere festivalonderdelen als het interactieve IDFA DocLab en het experimentele Paradocs, zijn er verschillende speciale programma’s waaronder Camera in Focus.

IDFA verwacht ook dit jaar tientallen regisseurs en hoofdpersonen die afloop van de filmvertoning aanwezig zullen zijn voor nagesprekken. De reguliere kaartverkoop van de IDFA-films in EYE begint op maandagavond 6 november. Het programma is op 2 november bekend, de Vriendenverkoop start vanaf 3 november. De programma's van IDFA op een rij:

Best of Fests

Dit programma vertoont de beste documentaires die eerder dit jaar op andere festivals te zien waren. Met veel prijswinnaars, publieksfavorieten en media darlings. Met films als City of the Sun en Eating Animals.

Masters

In deze sectie vind je het werk van de meesters die telkens terugkeren. Regisseurs met een eigen stijl, een consequente thematiek of een onmiskenbaar vakmanschap. Met films van onder meer Barbara Kopple, Agnès Varda, Laura Poitras, Frederick Wiseman en Frank Scheffer.

Panorama

Dit programma biedt een panoramisch overzicht van de toestand in de wereld. Urgente, maatschappelijk betrokken films, zowel lang als kort, vanuit de meest uiteenlopende landen - vaak landen waarvan je elders zelden de achtergronden te horen krijgt.

Paradocs: Amsterdam Art Weekend at IDFA

Voor het zesde jaar werkt Paradocs samen met Amsterdam Art Weekend, waarbij op 24, 25 en 26 november een aantal films van Rabih Mroué in EYE wordt vertoond, gemaakt door artiesten van Amsterdamse galeries en kunstenaars van de Rijksacademie van beeldende kunsten en De Ateliers.

Top 10 en Retrospectief

Dit jaar samengesteld door de digitale kunstpionier Jonathan Harris, hoofdgast van IDFA.

Camera in Focus

Gevestigde filmmakers en nieuw talent geven een inkijkje in hun cameravoering in het programma Camera in Focus, dat speciale aandacht geeft aan de cinematografie in documentaire. Tien cameramannen en -vrouwen zullen het publiek vertellen over hun eigenzinnige werkwijze om een verhaal in beeld te brengen. Camera in Focus vindt plaats van donderdag 16 tot en met dinsdag 21 november in EYE.

DocLab: Uncharted Rituals

DocLab, IDFA’s podium voor interactieve mediakunst, richt zich dit jaar op de rituele dans van mens en technologie. Zoekend naar nieuwe omgangsvormen – in de zaal, op internet en op straat. Met onder meer de Amerikaanse internetkunstpionier en hoofdgast Jonathan Harris.

Shifting Perspectives: The Arab World

Met deze selectie wil het film- en debatprogramma Shifting Perspectives: The Arab World tegenwicht bieden aan westerse stereotypen die de complexiteit van de Arabisch sprekende wereld negeren en ‘de Arabier’ op afstand houden als ‘de ander’. Van 17 tot en met 19 november staat festivallocatie de Kleine Komedie in het teken van dit speciale programma, met films en uitgebreide nagesprekken met de filmmakers.

The Visual Voice

IDFA bestaat dit jaar dertig jaar. Dat wordt gevierd met film en feest in De Balie, de plek waar het festival begon. Er is een speciaal jubileumprogramma, onder de noemer The Visual Voice, waar 18 belangrijke documentairemakers hun medewerking aan verlenen. Van 18 tot en met 21 november leiden zij door hen geselecteerde films in en praten ze over de toekomst van documentaire. Het hele programma is behalve een verjaardagsfeest voor het festival ook een afscheidscadeau voor Ally Derks, medeoprichter en festivaldirecteur, die na dertig jaar feestelijk afzwaait.