Kadir van Lohuizen toont wereldwijde afvalstromen in foto-expositie Wasteland

Foto Kadir van Lohuizen

13 juni 2018

In de foto-expositie Wasteland toont World Press Photo-winnaar Kadir van Lohuizen de impact van wereldwijde afvalstromen. De tentoonstelling is vanaf 20 juni de gehele zomer te zien in een installatie van zeecontainers op Overhoeks, Amsterdam-Noord, vlak bij Eye, dagelijks van 12.00-20.00u.

In 2050 woont 70% van de wereldbevolking in een stad. Al die mensen produceren een immense hoeveelheid afval, die in veel wereldsteden nu al nauwelijks meer te verwerken is. Fotojournalist Kadir van Lohuizen - winnaar World Press Photo Award 2018 op het thema ‘Milieu' - heeft in vijf wereldsteden de belangrijkste afvalstromen in beeld gebracht. Tokio, New York, Jakarta, Sao Paolo, Lagos en ook zijn eigen stad Amsterdam. Over al deze steden vertelt hij visueel het verhaal over de afval-industrie.

Expositie
Het resultaat is een indrukwekkend exposé van foto’s en door drones gemaakte videobeelden van vuilnisbelten. Van Lohuizen geeft op deze manier inzicht in de gevolgen van ons consumptiegedrag, het waste management van de steden en de economische betekenis van deze bedrijfssector. Ook toont Wasteland de vaak erbarmelijke omstandigheden van al die mensen die in de afvalverwerking hun brood verdienen.

WeMakeThe.City
Wasteland is onderdeel van WeMakeThe.City, een nieuw internationaal stedelijk innovatie-festival. Van 20 t/m 24 juni buigen ze zich over de belangrijke stedelijke vraagstukken. Hoe maken we steden beter? Hoe maken we betere steden? In wat voor een stad willen wij leven – over vijf, tien, vijftien jaar?