Karel Dibbets overleden, een van de belangrijkste geschiedschrijvers van de Nederlandse film

Karel Dibbets (Foto Liesbeth Dingemans)

1 juni 2017

Op 28 mei is Karel Dibbets (1947) overleden. Dibbets werkte tot zijn pensionering aan de Universiteit van Amsterdam en is een van de belangrijkste geschiedschrijvers van de Nederlandse film.

Zijn rol als geschiedschrijver begon met het boek dat hij samen met Frank van der Maden publiceerde over de vooroorlogse Nederlandse filmgeschiedenis, De Nederlandse film en bioscoop tot 1940 (1986), en kreeg een vervolg in zijn proefschrift Sprekende Films (1993) over de opkomst van de geluidsfilm in Nederland in de jaren dertig.

In 2006 volgde de online-publicatie van zijn grote onderzoeksproject Cinema Context, een database waarin de Nederlandse bioscoopcultuur tot 1940 wordt ontsloten. Cinema Context is een megaproject waarin – in Karels woorden - het DNA van de Nederlandse filmcultuur werd blootgelegd en waarin ook EYE Filmmuseum participeerde. Cinema Context wordt nu voortgezet onder de hoede van Julia Noordegraaf, professor Digital Heritage aan de UvA. Karel Dibbets is daarnaast enige jaren bestuurslid van het Nederlandse Filmmuseum (de voorloper van EYE) geweest en was als redacteur actief voor het filmtijdschrift Skrien.

Met Karel verliest de Nederlandse film een geestrijk, flamboyant en gedegen onderzoeker en geschiedschrijver. Voor EYE was hij een graag geziene gast en partner – en menig medewerker van EYE heeft nog bij Karel in de collegebanken gezeten om door hem ingewijd te worden in de (Nederlandse) filmgeschiedenis.

We zullen altijd aan Karel denken als een dierbare vriend.

Lees ook het in memoriam van Ivo Blom, docent aan de Faculteit Arts & Culture, Vrije Universiteit