Lancering videoserie over kunst voor VMBO en studiemiddag over kunsteducatie

29 juni 2016

Docenten zijn op 8 september welkom op de inspirerende studiemiddag voor docenten uit het VMBO over kunstonderwijs. Ook vindt de feestelijke lancering plaats van de videoserie ‘Wat de Vakman?!’. Hiervoor werkten vier musea, vier kunstenaars en drie VMBO-scholen samen aan een serie video’s over hoe (en hoezo?) kunst eigenlijk gemaakt wordt.

De gratis toegankelijke studiemiddag is georganiseerd door ARTtube, het videoplatform van musea uit Nederland en België, in samenwerking met EYE Filmmuseum, Stedelijk Museum, Museum Boijmans Van Beuningen en Museum De Pont. Docenten krijgen deze dag praktische tips om de kunstlessen vorm te geven met gebruik van (online) video’s en lesprogramma’s van de musea. Ook vindt de feestelijke lancering plaats van de videoserie ‘Wat de Vakman?!’. Hiervoor werkten vier musea, vier kunstenaars en drie VMBO-scholen samen aan een serie video’s van ongeveer 10 minuten over hoe (en hoezo?) kunst eigenlijk gemaakt wordt. Een serie die direct binnen het lescurriculum gebruikt kan worden.

Presentator van de serie, Lisa Wade, bekend van Klokhuis en Vroege vogels, gaat tijdens deze inspiratiemiddag in gesprek met medewerkers van de musea, de betrokken docenten en leerlingen Tygo en Samuel. De vier afleveringen van 'Wat de Vakman?!' wordt vertoond in de filmzaal. Tot slot gaan de docenten zelf actief aan de slag in een workshop met een artistieke opdracht, bedacht door de kunstenaars uit ‘Wat de vakman?!’: Ted Noten, Marc Mulders, Mariska de Groot en Koen Taselaar.

Bekijk alvast de teaser

Programma

15.45 – 16.00 Inloop en welkom
16.00 – 16.40 Inspiratie
Educatiemedewerkers van de verschillende musea vertellen over de manier waarop ze samenwerken met scholen en kunstenaars voor kunstonderwijs op het VMBO.
16.40 – 17.15 Feestelijke lancering ‘Wat de Vakman?!’
Vertoning van de vier afleveringen op het grote doek in bijzijn van de makers.
17.15 – 17.30 Interviews
Lisa Wade interviewt leerlingen Tygo en Samuel, hun docent Veerle de Jong en ARTtube’s Anne Kompier over het co-creatietraject om deze serie samen te maken.
17.30 – 18.00 Zelf aan de slag!
Actieve workshop rond een van de vier opdrachten uit de serie. Zo kunt u direct ervaren hoe het is om na het kijken van ‘Wat de vakman?!’ de opdracht in de klas uit te voeren.
18.00 Afsluiting
Na afloop praten wij graag met u na onder het genot van een drankje.

Waar en wanneer?

Donderdagmiddag 8 september van 16.00 tot 18.00 uur in EYE Filmmuseum Amsterdam.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@arttube.nl ovv studiemiddag met daarin uw naam en school/organisatie.
Deelname aan de middag is kosteloos.

'Wat de vakman?!' is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaan Fonds en is een project van ARTtube, het videoplatform van musea uit Nederland en België.
De serie is een samenwerking tussen Museum De Pont, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, EYE Filmmuseum, VMBO Pascal Zuid Zaandam, Grafisch Lyceum Rotterdam  en Thorbecke Voortgezet Onderwijs Rotterdam.