Laurie Anderson op 7 september in Eye voor een artist talk bij haar VR-werk Chalkroom

29 augustus 2018

Laurie Anderson is op 7 september 20.00 te gast in Eye voor een artist talk. Hierin praat de muzikant en beeldend kunstenaar over haar werk, het belang van verhalen vertellen en het nut van falen. In Eye is ook Laurie Andersons virtual-realitywerk Chalkroom te zien.

Koop tickets

In haar artist talk gaat muzikant en beeldend kunstenaar Laurie Anderson dieper in op haar werk en werkproces. Ze laat zien hoe taal en verhalen haar beeldende kunst werk hebben beïnvloed. Haar herkenbare mix van poëzie en gewone taal is een integraal onderdeel van haar schilderkunst, film, virtual reality en muziek.

In deze presentatie zoomt ze verder in op het vertellen van verhalen in de politiek, het belang van een haalbaar plan B en het nut van falen, gelardeerd met veel beelden, muziek en werken in uitvoering. Ook laat ze zien welke invloedrijke personen haar gedurende haar lange carrière hebben geïnspireerd.

chalkroom

De aanleiding voor deze artist talk is Laurie Andersons VR-installatie Chalkroom in Eyeuitgeroepen tot de beste VR Experience van het filmfestival Venetië 2017. Hierin dwaal je door acht interactieve kamers vol poëzie, een overweldigende ruimte van woorden, verhalen en tekeningen. Het is de derde aflevering van Xtended, het virtual reality-programma van Eye.

Het was Andersons grote droom: een ruimte maken waar de bezoeker, bevrijd van zoiets beperkends als de zwaartekracht, door een universum beweegt vol verhalen en geluiden. ‘Het is een droom die werkelijkheid wordt’, zei Anderson tegen The Washington Post. ‘VR heeft betrekking op alles wat voor me ogen stond in de dingen die ik gemaakt heb, in de muziek, beeldhouwen of film: volkomen gewichtloos zijn.’ In Chalkroom vlieg en glij je met VR-bril en handels gewichtloos door een wonderlijk universum vol vrije associaties. VR is de technologie die performer, zanger, beeldend kunstenaar en uitvinder Laurie Anderson past als een handschoen.

geheimzinnige tekens

In haar eerste VR-productie - een samenwerking met de Taiwanese mediakunstenaar Hsin-Chien Huang - fluistert Anderson het publiek woorden in het oor; woorden die gestalte krijgen in de ruimte, verkruimelen en zich weer opnieuw vormen, net zoals de geheimzinnige tekens, songteksten en tekeningen op de zwarte muren.

Tijdens de opstelling van de installatie in Eye is de filmzaal een aantal vroege korte performancefilms te zien naast de lange producties Home of the Brave: A Film by Laurie Anderson (1986) en Heart of a Dog (2015), Andersons documentaire over haar overleden hond Lolabelle.