Livestream: bijzondere vroege film over robots

Sanz y el secreto de su arte

1918: buikspreker bezielt robot

25 januari 2021

Gefascineerd door robots? Je bent niet de enige: een eeuw geleden beweerde buikspreker en uitvinder Francisco Sanz Baldovi dat hij de beste robot ter wereld had gemaakt. Zijn verhaal is te zien in de docufictiefilm Sanz y el secreto de su arte (1918), die vrijdag 5 februari via livestream wordt vertoond – een initiatief van de ACE, de samenwerkende Europese filmarchieven.

‘Automaton’ noemde Sanz Baldovi de mechanische creaturen die hij in elkaar knutselde, met het doel de menselijke beweging zo perfect mogelijk te laten nabootsen door een machine. 

De ex-buikspreker en uitvinder ging er prat op de best functionerende robot ter wereld te hebben gemaakt en maakte zijn bewering graag wereldkundig via de media.

Met schrijver en filmmaker Maximilià Thous begon Sanz Baldovi in 1917 aan de opnamen van een film die een mengeling was van fictief verhaal en documentaire.Hoofdpersoon is de robot Don Liborio die ontsnapt uit het atelier van zijn maker om zich onder de mensen te mengen.

Sanz y el secreto de su arte (‘Sanz and the secret of his art’) bood de maker volop gelegenheid zijn kunsten als uitvinder en oer-roboticageleerde tentoon te spreiden. De film – een schitterend curiosum – is nu door het Institut Valencià de Cultura geschikt gemaakt voor wereldwijde vertoning via streaming. Bijzonder is de opdracht voor een nieuwe score aan musicus Arcadi Valiente Galbis, die zijn compositie bij de première live zal vertolken. . 

Livestream: vrijdaf 5 februari as. (18.00) via Youtube

Meer weten over de ACE (Association des Cinémathèques Européennes)? Klik hier.