Looking for America: blik op verdeelde natie door onafhankelijke filmmakers, nog te zien tot eind december

The Other Side

10 november 2016

Er ging een schok door de wereld na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, vorige week. Hoe zal het de VS en de wereld vergaan na de installatie van Donald Trump, wie krijgt de klappen? In het programma ‘Looking for America’ zoomen independent filmmakers in op de levens van de Amerikaanse onderklasse en maatschappelijk kwetsbare groepen.

EYE gaat op onderzoek uit met de eigenzinnige cineasten van wie sommigen al jaren geleden inzoomden op de Amerikaanse onderklasse – en tussen alle sociale misère nog  verrassend veel poëzie aantroffen. Dat was jaren geleden, toen de democraat Obama nog in het Witte Huis zetelde en collega-democraat Hillary hoge ogen leek te gooien voor het eerste vrouwelijke presidentschap van de VS.  

Na de verkiezingen zijn de breuklijnen die de Amerikaanse bevolking verdelen zichtbaarder geworden dan ooit. Zullen de VS uiteenvallen in een staat waar de strijd van allen tegen allen wordt aangemoedigd en van hogerhand gesanctioneerd?

Looking for America geeft inzicht in de levens van de working  poor, white trash, Afro-Amerikanen, Latino’s, gays, queers en illegale immigranten die de VS bevolken, ‘land of the brave, home of the free’. Het zijn portretten van achterbuurten, gehuchten, wegrestaurants, kerken en gaybars. Dolers, die zijn gefilmd door regisseurs als Terrence Malick en Kelly Reichardt. Queers (in de ruimste zin van het woord) van Andy Warhol, Todd Haynes en Gregg Araki. Strijdbare Afro-Amerikanen van de LA Rebellion en Spike Lee.

Het uitgebreide programma is onderverdeeld in zes thema’s, die elk een ander aspect belichten van de Amerikaanse (tegen)cultuur. Binnen die thema’s worden films vertoond van zowel oude rotten als jonge honden van de indiecinema, inclusief premières en werk dat niet eerder in Nederlandse bioscopen draaide.

Klik hier voor het overzicht.

specials

Easy Rider (VS, 1969) Dennis Hopper (95’)
14 nov 21.00 Met inleiding (NL) door Robin de Puy, Fotograaf des Vaderlands.

Meek’s Cutoff (VS, 2010) Kelly Reichardt (104’)
15 nov 21.00 Met inleiding (NL) door Joost Broeren (Filmkrant Live).

Gerry (VS, 2002) Gus van Sant (103’)
28 nov 19.00 met inleiding (NL) van Leo van Hee, programmeur EYE over Van Sants Europese inspiratiebronnen.

Special met films van Kenneth Anger
1 dec 21.00 Special met voorlopers van de queer cinema geïllustreerd aan de hand van de films van Kenneth Anger. Paul Groot, kunsthistoricus (UvA) en kunstcriticus, is aanwezig om meer te vertellen over de films van Kenneth Anger en zijn persoonlijke mening te geven over deze films uit de underground scène.

Pariah (VS, 2011) Dee Rees (86')
2 dec 19.15 Special in samenwerking met Roze Filmdagen.

Fragment Birth of a Nation (VS, 1916) D.W. Griffith
3 dec 19.15 In negatief geprojecteerd fragment (ca. 12') van de film die als mal geldt voor het racisme in de Amerikaanse film, als voorprogramma bij Rosa Parks Story (Julie Dash, 2007). Met live muziek en inleiding (NL).

Ganja and Hess (VS, 1973) Bill Gunn
4 dec 19.15 Met inleiding (EN) door Tessa Boerman, documentairemaker.

She’s Gotta Have It (VS, 1986) Spike Lee
5 dec 19.15 Terwijl een groot deel van Nederland de pakjes uitpakt die Zwarte Piet door de schoorsteen heeft gepropt, kijken we in EYE naar een compilatie van Hollywoodfilms waarin black-face en white-face personages een rol spelen, met een bijpassende inleiding (EN).

Killer of Sheep (VS, 1977) Charles Burnett
7 dec 19.15 Deze ontroerende film, hoogtepunt van de LA Rebellion, wordt ingeleid (EN) door Tessa Boerman.

Paris is Burning (VS, 1990) Jennie Livingston (71')
7 dec 21.30 Met inleiding (EN) door Amber Ambiance Vineyard, choreograaf, make-up artist, docent en stylist.

Cinema Concert: Body and Soul (VS, 1925) Oscar Micheaux
11 dec 16.00 Met live muziek van de Cubaanse jazzpianist Ramon Valle.

Field Niggas (VS, 2015) Khalik Allah
15 dec 19.15 Vooraf: Black Liberation (Edouard de Laurot, 1967). Met een inleiding (EN) door John Leerdam, projectleider van de Black Achievement Month.

The Gaze: The Celluloid Closet (VS, 1995) Rob Epstein, Jeffrey Friedman (102')
19 dec 19.00 Vertoning in het kader van de tweemaandelijkse LGBT reeks The Gaze, in samenwerking met Roze Filmdagen.