Mag ik je een verhaal vertellen? Can I tell you something?

19 maart 2019

Multimediakunstenaar Arnold Hoogerwerf maakt op uitnodiging van het filmmuseum een interactieve geluidsinstallatie. ‘Mag ik je een verhaal vertellen?’ laat je kennis maken met de ervaringen van vluchtelingen uit verschillende landen. Hoogerwerfs installatie sluit aan bij het programma Shell Shock, dat 22 maart van start gaat.

Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de filmische verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen. Via de verhalen van filmmakers en hun personages kom je zo dicht mogelijk bij de ervaringen van mensen die oorlog en geweld hebben doorstaan. Denk bijvoorbeeld aan de door de Vietnamoorlog getekende Travis Bickle in Taxi Driver of  de door PTSS gekwelde soldaten in Hedy Honigmanns documentaire Crazy.

Ook buiten de filmzaal klinken verhalen. In Hoogerwerfs interactieve geluidsinstallatie kun je een telefoon pakken en kennis maken met de ervaringen van vluchtelingen uit allerlei landen. Heel persoonlijk en direct vertellen de stemmen aan de andere kant van de lijn over wat het betekent om te moeten vluchten en alles wat dierbaar is achter te laten.

De installatie is zeven dagen per week te bezoeken gedurende openingstijden, van 22 maart t/m 22 mei 2019.

Over de kunstenaar

Mediakunstenaar Arnold Hoogerwerf (1975) maakt audiovisuele installaties en componeert muziek voor theater en film. Daarnaast initieert hij samenwerkingsprojecten op het snijvlak van kunst en wetenschap. Zo maakte hij het succesvolle De meeuwen van Tinbergen (2012), een voorstelling, tentoonstelling en lezingenserie over het leven en gedachtegoed van bioloog Niko Tinbergen die ook te zien was in Museum Boerhaave.

Hoogerwerf studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijke Conservatorium in Den Haag en is als onderzoeker en docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

‘Mag ik je een verhaal vertellen’ komt tot stand met steun van stichting BMP.