Marion Hänsel overleden, Eye vertoont Between the Devil and the Deep Blue Sea

9 juni 2020

Gisteren werd bekend dat regisseur, acteur en producent Marion Hänsel is overleden. Ze is 71 jaar geworden. Hänsel regisseerde een tiental lange speelfilms, waaronder Les noces barbares (1987), Si le vent soulève les sables (2006) en La tendresse (2013). Ter ere van haar rijke oeuvre vertoont Eye Between the Devil and the Deep Blue Sea.

Marion Hänsel (1949 - 2020) werd geboren in Frankrijk, maar groeide op in Antwerpen. Ze volgde lessen aan de Franse Circus School en de beroemde Lee Strasberg Actor’s Studio. In de jaren zeventig en vroege jaren tachtig acteerde ze in tv-producties en speelfilms, terwijl ze ook haar eerste korte films maakte.

Om haar ideeën te verwezenlijken, richtte Hänsel haar eigen-beheer- productiemaatschappij Man’s Films op; als filmmaker bleek Hänsel vooral gefascineerd door de poëzie van het alledaagse – te vinden in menselijke verhoudingen (kind-volwassene), de natuur (de woestijn, de zee) of het innerlijke leven van mensen in haar omgeving.   

In 1985 won Hänsel op het filmfestival van Venetië de Zilveren Leeuw voor Dust, een bewerking van de gelijknamige roman van J.M. Coetzee. Between the Devil and the Deep Blue Sea (1995) werd opgenomen in de Gouden Palm-competitie van het Cannes Film Festival.

Haar laatste film, Un petit navire (2019), is een terugblik op haar leven, herinnerd vanaf het ziekenhuisbed. Dromen, flashbacks en herinneringen komen samen in een poëtische collage van beelden die haar leven als ‘Belgisch kosmopoliet’ belichten.

Zie ook het in memoriam in NRC en een terugblik van Alain Berenboom, levenslange vriend van Marion Hänsel.