Martin Koolhoven houdt op 4 juli een live video Q&A met de regisseurs van Bacurau

1 juli 2020

Bij Bacurau houdt filmregisseur Martin Koolhoven op zaterdag 4 juli om 21.00 een inleiding, voorzien van filmfragmenten en een live video Q&A met de regisseurs in Brazilië. De psychedelische Braziliaanse western Bacurau begint als een sociaal-realistisch verhaal in de nabije toekomst en mondt uit in een apocalyptische klassenstrijd. Winnaar Juryprijs in Cannes.

Een jonge vrouw keert terug naar haar geboortedorp, in het arme noordoosten van Brazilië, om er afscheid te nemen van de oudste inwoner. Maar wanneer er tijdens de feestelijke begrafenisstoet mysterieuze pilletjes worden geconsumeerd, gebeuren er steeds vreemdere dingen: hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen werken niet meer. Wanneer een bende Amerikaanse mensenjagers op het toneel verschijnt, wordt de situatie helemaal grimmig. Men moet voor zichzelf opkomen met alle middelen die nodig zijn.

toorn

Bacurau is een bijzondere mix van western, horror, lowbudget science fiction en geëngageerd drama. Kleber Mendonça Filho (Neighbouring Sounds, Aquarius) en Juliano Dornelles (production design Neighbouring Sounds en Aquarius) strooien met verwijzingen naar het genrewerk van John Carpenter, George Miller en Sergio Leone. Met zijn eerdere films haalde Mendonça Filho zich al de toorn van conservatief Brazilië op de hals en dat is met Bacurau niet anders. Hoewel ze er bijna tien jaar geleden aan begonnen, ligt de film genadeloos dicht op de hedendaagse realiteit.

cultster

De wereldpremière van Bacurau was in 2019 op het Filmfestival van Cannes, waar het de Juryprijs won. Hoofdrollen zijn er voor Bárbara Colen (Aquarius), Thomas Aquino en Silvero Pereira. Opvallende rollen zijn er voor de Duitse cultster Udo Kier en de Braziliaanse ster Sonia Braga (Kiss of the Spider Woman) als de uitgesproken en alcoholistische dorpsdokter.