Memoires jeugdfilmer Henk van der Linden verschenen, ongelooflijke avonturen

Henk van der Linden aan het werk.

19 mei 2020

Henk van der Linden geldt als aartsvader van de Nederlandse kinderfilm. Hele generaties zijn groot geworden met zijn films over Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf. In zijn net verschenen memoires Tussen de filmrollen blikt de inmiddels 95-jarige pionier terug. Eye restaureerde voor de gelegenheid vier klassiekers uit van der Lindens oeuvre.

Henk van der Linden maakt in 1952 zijn eerste echte speelfilm – en daarna is hij nooit meer opgehouden, dertig jaar lang.

Zeker in het begin onderscheidde Van der Linden zich van zijn tijdgenoten doordat hij geen kinderfilms met een educatieve of ideële doelstelling maakte. Omdat hij eerder een aantal jaren als filmvertoner had rondgereisd, had hij geconstateerd dat kinderen vooral zaten te springen om kinderfilms die leuk en spannend waren.

onverschrokken stunts

Van der Linden groeide op in de bioscoop van zijn ouders in Hoensbroek. Hij werd volwassen tijdens de Tweede Wereldoorlog en hield zich als tiener bezig met boksen en jiujitsu – wellicht een verklaring voor de relatieve onverschrokkenheid waarmee de stunts in zijn films worden uitgevoerd.

De meeste films zijn opgenomen in Limburg, in en om zijn standplaats Thull. Met zijn productiemaatschappij Rex Film hield van der Linden alle onderdelen van het productieproces in eigen hand. Het maken van films werd een familieonderneming waarvoor ook zijn kinderen, vrouw en zijn vader werden gerekruteerd.

Van der Linden werkte met een vaste pool volwassen acteurs; zijn eigen kinderen en kinderen uit de buurt speelden de kinderrollen. Hun Limburgse dialect werd later in ABN nagesynchroniseerd.

memoires als een film

Henk van der Linden is wat naamsbekendheid betreft geen Paul Verhoeven of Bert Haanstra, maar hij is qua productiviteit én qua bezoekersaantallen zonder meer de grootste filmer van Nederland te noemen. Zijn memoires Tussen de filmrollen laten zich lezen als een film: vol vaart, actie en avontuur – en met enthousiast gebruik van HOOFDLETTERS.

Tussen de filmrollen bevat 2 dvd’s met vier door Eye Filmmuseum gerestaureerde films:

De avonturen van Pietje Bell (1964)
Vier rakkers en een oude jeep (1959)
Avonturen van een zigeunerjongen (1960)
Sjors en Sjimmie en de gorilla (1965)

Het boek is te koop in Eye-shop, via eyeshop@eyefilm.nl.

Henk van der Linden, Tussen de filmrollen (uitgeverij IJzer, 2020, 303 pag.) € 29,50.