Mieke Bal schenkt haar hele oeuvre aan EYE

Mieke Bal (foto Roberto Conciatori)

6 november 2017

Mieke Bal heeft haar gehele oeuvre aan EYE geschonken, bestaande uit films, installaties en film gerelateerde items. Bal is een internationaal gerenommeerd kunst- en cultuurtheoreticus, filmmaker en videokunstenaar, emeritus hoogleraar Theoretische Literatuurwetenschap en voormalig directeur en oprichter van de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA).

Mieke Bal heeft met EYE samengewerkt en volgt diens activiteiten sinds lange tijd. Ze motiveert de beslissing om haar werk aan EYE te doneren als volgt:

EYE Filmmuseum spreekt me aan om verschillende redenen: de manier waarop het instituut museale experimenten integreert, zijn filmprogrammering met internationale experimentele titels, en zijn uiterst belangrijke conserveringswerk. Mijn werk vindt aansluiting bij al deze aspecten. Daarom weet ik dat mijn werk in goede handen is en hopelijk wordt het zo ook een stuk zichtbaarder."

Mieke Bals collectie bevat al haar films, installaties zoals Anachronisms (2010, onderdeel van The Mère Folle Project) en Nothing is Missing, evenals film gerelateerde items zoals scripts, foto's en storyboards.

Bals films en installaties zijn experimenteel, subversief en kritisch en EYE wil deze collectie voor de toekomst veiligstellen en voor het publiek toegankelijk maken.

De films A Long History of Madness (2011), Madame B (2013) en Reasonable Doubt (2015) zijn verkrijgbaar in de EYE Shop in een dvd-box die bestaat uit twee dvd’s en een publicatie.