Modern Perspectives: Foto & Film Amsterdam 1920-1940 in Stadsarchief

2 oktober 2019

In het Stadsarchief Amsterdam opent op 18 oktober de tentoonstelling Modern Perspectives: Foto & Film Amsterdam 1920-1940 over het interbellum, een van de meest creatieve perioden in de geschiedenis. In samenwerking met Eye is een speciaal programma samengesteld met unieke en veelal onbekende films uit de collecties van het Stadsarchief en Eye.

Programma

27 oktober: Zeemansvrouwen, Henk Kleinman (1930)

24 november: De ballade van den hoogen hoed, Max de Haas (1936) en enkele korte films

29 december: Berlin, die Sinfonie der Groβstadt, Walter Ruttman (1927)

26 januari: Komedie om geld, Max Ophuls (1936)

Alle films worden ingeleid door Rommy Albers, senior curator Nederlandse film van Eye Filmmuseum. De voorstellingen kunnen gratis worden bezocht op vertoon van het toegangsbewijs van de tentoonstelling. Reserveren is niet mogelijk.

nieuwe blik

Voor de beeldcultuur was het interbellum (1920-1940) een van de meest creatieve perioden in de geschiedenis, toen de camera een verlengstuk werd van het menselijk oog. Film was hét nieuwe medium en de filmtechniek en het kino-oog inspireerden kunstenaars en fotografen tot een nieuwe blik op vertrouwde onderwerpen. In Amsterdam streken veel immigranten neer, die hun stempel drukten op de nieuwe richting van de fotografie en film.

De tentoonstelling Modern Perspectives biedt een breed panorama van fotografische en filmische creativiteit. Originele foto’s van 35 internationaal bekende fotografen en een in samenwerking met Eye gemaakte selectie van filmfragmenten tonen een bijzondere periode in de geschiedenis van de beeldcultuur.

revolutie

Beeld en bewegend beeld zijn de revolutie van het interbellum. Cinema is nieuw en spannend, in Amsterdam verrijzen moderne Cineac-theaters waar het publiek doorlopend filmjournalen, documentaires en tekenfilms kan zien.

Film inspireert kunstenaars en fotografen. Met close-ups, montages en dubbeldrukken ontstaat een krachtige, nieuwe visuele taal. Een groepje avant-gardisten richt in 1928 in Amsterdam de Filmliga op en gaat speciale filmvertoningen organiseren in De Uitkijk aan de Prinsengracht. In de gedrukte media komt steeds meer plaats voor beeld, soms in een gedurfde lay-out, en de eerste fotoboeken verschijnen op de markt.

Om de wederzijdse invloed te onderstrepen worden in de tentoonstelling originele foto’s en een selectie van filmfragmenten (gekozen in samenwerking met Eye) naast elkaar getoond .

18 oktober 2019 – 16 februari 2020, Stadsarchief Amsterdam