Multimediakunstenaar Rosto, maker van Monster of Nix en Jona/Tomberry, overleden

Rosto: eigenzinnig kunstenaar creëerde eigen universum.

11 maart 2019

Vrijdag 8 maart maakte filmproductiebedrijf Autour de Minuit bekend dat de Nederlandse multimediakunstenaar Rosto is overleden. De maker van veelgeprezen fantasyproducties als Anglobilly Feverson,The Monster of Nix en de Thee Wreckers Tetralogy is slechts 50 jaar geworden. Zijn werk was te zien op vele internationale festivals. 

Waarom zou een kunstenaar zich tot één discipline beperken? Rosto (1969) maakte videoclips, graphic novels, animaties (digitaal, analoog en live-action), schilderijen, foto’s en tekeningen; bij voorkeur mengde hij al deze vormen tot een geheel. Vanaf het begin gold hij als een eigenzinnige, zeer getalenteerde maker met een geheel eigen stijl en stem.

fascinatie voor het surreële

In 1998 richtte Rosto – opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht – zijn  eigen productiebedrijf op, media- en vormgevingsstudio Rosto A.D.

Met de online graphic novel Mind My Gap als uitgangspunt maakte hij twee duistere animaties die internationaal de aandacht trokken:The Rise and Fall of Anglobilly Feverson (2002) en Jona/Tomberry (2005), winnaar van de prestigieuze Grand Prix Semaine de la Critique van het Cannes-filmfestival.

De hang naar het surreële en de fascinatie voor apocalyptische, nachtmerrieachtige vertellingen die laag na laag worden opgebouwd en veel onderlinge, filmische verwijzingen bevatten, bleef een constante in Rosto’s werk.

Na zijn videoclip voor Anouk (The Dark, 2000) kreeg Rosto grotere bekendheid. De animatiemusical The Monster of Nix (2011) – met de stemmen van Tom Waits en Terry Gilliam – was de Nederlandse inzending voor de Oscars (Best Animated Shorts); ook de Thee Wreckers Tetralogy (No Place Like Home, 2008; Lonely Bones, 2013; Reruns, 2018) trok internationaal de aandacht. Voor zijn overlijden was Rosto nog druk bezig met de voorbereidingen voor zijn eerste lange speelfilm.

eigen biotoop

Eye Filmmuseum bracht voor Nederland Anglobilly Feverson en The Monster of Nix in de bioscopen. Eye-programmeur Anna Abrahams betreurt het veel te vroege overlijden van een groot cultauteur. Abrahams: ‘Sommige regisseurs maken hun films – Rosto lééfde ze. Zijn films ontsproten direct aan zijn duistere, absurde fantasie en werden bedacht en geanimeerd in zijn eigen biotoop, een studio in de Jordaan die vol stond met props en alles wat hij nodig had.

Rosto werkte onafhankelijk en vanuit de do-it-yourself-filosofie; in de Thee Wreckers Tetralogy was hij een van de personages, ook componeerde hij de muziek. Toen hij in Eye een avond had waarin hij fragmenten uit zijn favoriete films kon laten zien, koos hij Holy Mountain van Alejandro Jodorovski en Murnau’s Faust. In die traditie passen zijn films.’

Zie in memoriams de Volkskrant en Schokkend Nieuws.