Museumweek met gratis rondleidingen en de mutoscoop als pronkstuk

30 maart 2017

Tijdens de Museumweek van 3 t/m 9 april kun je elke dag om 14.00 uur een gratis rondleiding krijgen door EYE (behalve op 6 april). Tijdens deze week staan de ruim 400 musea met hun pronkstukken in de schijnwerpers. In EYE is dat de mutoscoop.

Meer dan 400 musea hebben een eigen ‘pronkstuk’ gekozen voor de Nationale Museumweek 2017. Van 3 t/m 9 april zijn al deze pronkstukken in musea door heel Nederland te bewonderen. Ook organiseren de musea speciale activiteiten die verzameld zijn op nationalemuseumweek.nl. Tijdens de Museumweek kun je in EYE elke dag om 14 uur een gratis rondleiding krijgen door het gebouw  (NB: behalve op donderdag 6 april).

Pronkstuk van EYE: De mutoscoop

Film is de illusie van beweging, maar bestaat altijd uit een reeks plaatjes. Ook nu nog. Geen apparaat illustreert dit beter dan de mutoscoop, in 1894 uitgevonden door de Amerikaan Herman Casler. Tot 1930 was het een populair apparaat waarin je voor een paar cent kon gluren naar een kort, meestal komisch of erotisch filmpje. Kom hem bekijken in EYE.

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud.