Museumweek: pronkstukken

Projectie historische 68mm-filmpjes op gevel Eye

21 april 2020

Naar de bioscoop kan even niet, maar thuiskijken is niet minder verrassend, vooral in de Museumweek. Musea zetten hun pronkstukken in de etalage, Eye Filmmuseum presenteert drie recent gerestaureerde 68mm-nitraatfilmpjes. Een duik in het verleden met 120 jaar oude opnamen van het bloemencorso, het kindercircus en een stille komedie.

De filmpjes zijn afkomstig uit de Mutoscope and Biograph-collectie, de oudste films in de Eyee-collectie. Het filmmuseum bezit ongeveer tweehonderd van deze historische journaalopnamen uit de begintijd van de film.

de hele wereld over

In opdracht van de Mutoscope & Biograph-productiemaatschappij maakten cameramensen opnamen van allerlei gebeurtenissen en evenementen, die vervolgens de hele wereld overgingen. In de collecties van de British Film Institute en Eye is een deel van de films bewaard gebleven.

verbluffende scherpte

De opnamen werden gemaakt op 68mm-formaat, een filmstrookbreedte die dezelfde detaillering en scherptediepte biedt als de huidige IMAX-standaard. Speciaal voor de museumweek heeft Eye drie van deze nitraatfilmpjes gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Via facebook (20, 24 en 26 april)  en op het YouTube-kanaal van Eye kun je ze zien:

Bloemencorso Haarlem (1899), Na afloop der kindervoorstelling in den Circus O. Carré (1899) en de korte Engelse komedie Stealing a Dinner (1898).

europees erfgoed

Met steun van de Europese Commissie worden vijftig films uit de Mutoscope and Biograph-collecties van Eye en de BFI digitaal gerestaureerd (8K). Deze één-minuten-tijdcapsules – gedraaid op 68mm-nitraat – zijn vermaard vanwege de unieke resolutie; de opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis.

Na de zomer is de première van The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902).