Nederlands Blazers Ensemble voert Romeo en Julia uit met stille film

Foto Remke Spijkers

7 november 2014

Met streetdancers en stille film blaast het Nederlandse Blazers Ensemble Romeo en Julia (muziek van Prokofjev) nieuw leven in. Het beeldmateriaal is afkomstig van de stille film Romeo e Guilietta (1912, Ugo Falena), die gerestaureerd is door EYE.

speeldata

vr 7 november 20.15 Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam, inleiding 19.15
za 8 november 20.15 Dr Anton Philipszaal Den Haag, inleiding 19.15
zo 9 november 15.00 Parkstad Theaters Heerlen, inleiding 14.00 met jongNBEzuid
wo 12 november 20.15 Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam inleiding 19.30
Koop tickets

Dans Sarah M’Peti, Giorgio Costa, choreografie Roy Julen, bewerking Willem van Merwijk, teksten Jaap Robben

Het beeldmateriaal is afkomstig van de film Romeo e Guilietta (1912, Ugo Falena), gerestaureerd met behoud van de originele kleuren door EYE vanuit een nitraatkopie die ongeveer honderd jaar geleden in de Nederlandse bioscopen draaide. Deze film is sinds 1971 in de collectie van EYE en werd in 1997 gerestaureerd.

the colour fantastic

De productiemaatschappij Film d’Arte Italiana was een onderdeel van de Franse bedrijf Pathé, die begin jaren ’10 een zeer verfijnde kleurtechniek had ontwikkeld waarmee het mogelijk was om op elke film frame (van 3,5 cm breed, en 18 frames per elke seconde film!) meerdere kleuren aan te brengen. De kennis over kleuren in de vroege cinema dreigde lang vergeten te raken, doordat vele archieven in de eerste instantie zwart-wit conserveringen maakten van stille films. In de laatste twintig jaar kwam hier verandering in. EYE is een van de koplopers onder de wereldwijde filmarchieven op het gebied van kleurrestauratie van de vroege films. Al sinds eind jaren 80 heeft EYE gekozen om de films te gaan restaureren en presenteren met behoud van de originele kleuren die nog altijd goed bewaard zijn gebleven op de oorspronkelijke filmkopieën. In de loop der jaren (en met de opkomst van digitale technologie) zijn er steeds meer methodes ontwikkeld om de films in kleur te restaureren.

In maart 2015 organiseert EYE de internationale conferentie The Colour Fantastic: Chromatic Worlds of Silent Cinema waarbij ook een nieuw boek zal verschijnen met de titel Fantasia of Color met kleurrijke beeldvergrotingen uit de filmcollectie van EYE.