Netflix-productie en Gouden Leeuw-winnaar Roma vanaf 14 december in Eye

11 oktober 2018

De Netflix-productie Roma, winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië, is vanaf 14 december te zien op Netflix én op het grote doek in Eye (in 4K). In het virtuoze en inlevende drama blikt Alfonso Cuarón terug op zijn jeugd en volgt hij een jaar uit het leven van een uiteenvallend middenklassegezin in het Mexico van de jaren 70. 

Alfonso Cuarón (Y tu mamá tambiénChildren of MenGravity) maakte met het semi-autobiografische Roma zijn meest persoonlijke film. Zijn Netflix-productie is gedraaid op 65mm en voorzien van een 360-graden-geluidsdesign dat in de bioscoop volop tot zijn recht komt.

verdacht lange zakenreis

Roma speelt zich af in Mexico-Stad in de jaren 70. Cleo werkt als een inwonende dienstmeid en oppas voor een gezin uit de hogere middenklasse in het Roma-district. Wanneer de vader voor een verdacht lange zakenreis vertrekt, blijft zijn vrouw Sofia alleen achter. Cleo helpt Sofia en de kinderen door een moeilijke periode heen; zelf wordt ze gedumpt door haar zelfingenomen vriendje zodra hij ontdekt dat ze zwanger is. Beide vrouwen zouden binnenkort wel eens alleenstaande moeder kunnen worden. Maar het verschil in sociale status zal de toekomst voor de een heel anders bepalen dan voor de ander.

geboortehuis nabouwen

Hoe aandachtig Cuaróns terugblik op zijn jeugd is, blijkt wel uit het setdesign – de regisseur liet zijn geboortehuis in detail nabouwen en vulde het met de ouderlijke meubels uit de familie. Roma is een waar gezinsdrama, vol Fellineske momenten en inlevende scènes. Samen vormen ze een ode aan de vrouwen die de jonge Cuarón hebben gevormd.

Roma is vanaf 14 december gelijktijdig op Netflix en op het grote doek in Eye te zien, in 4K. Eye draait de film tot en met 2 januari als enige filmtheater in Nederland. Vanaf 3 januari is hij ook in een select aantal andere Nederlandse filmtheaters te zien.