Nieuwe Eye Artist en Scholar-in-Residence programma van start

Maudite soit la guerre

7 december 2018

Eye presenteert Eye de nieuwe editie van het programma Eye Artist en Scholar-in-Residence, een samenwerking met gerenommeerde kunstenaars en academici die gebruikmaken van de Eye-collectie. Dit jaar heeft Eye de Nederlandse kunstenaar Aimée Zito Lema en de Nederlandse geleerde Patricia Pisters uitgenodigd.

Het Eye Artist en Scholar-in-Residence-programma begon in 2017, en geeft een kunstenaar en een wetenschapper de ruimte om archiefmateriaal uit de collectie Eye te onderzoeken en creatief te hergebruiken.

Aimée Zito Lema houdt zich bezig met vragen rond het sociale geheugen en het lichaam. Haar recente solotentoonstellingen omvatten 13 Shots, te zien in het Calouste Gulbenkian Museum, Lissabon (2018), Imprinted Mater in Looiersgracht 60, Amsterdam (2017) en A Series of Gestures in Kunsthall, Trondheim (2017). Tijdens haar residentie in het Eye Collectiecentrum gaat Zito Lema een nieuw werk maken op basis van de relatie – echt en utopisch – tussen materiaal, geschiedenis en sociale herinnering. Ze zoekt daarbij de spanning op tussen wording en ergens blijven, en gaat gebruikmaken van performances en installaties.

Patricia Pisters is hoogleraar Filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de filmfilosofie, in samenhang met de neurowetenschap. Als Eye Scholar-in-Residence gaat Pisters zich bezighouden met de verschuivende grenzen tussen 'normaal' en 'krankzinnig'. Pisters heeft verschillende boeken gepubliceerd, waaronder Filming for the Future. The Work of Louis van Gasteren (2016) dat deel uitmaakt van de Framing Film-boekenserie. Momenteel werkt ze aan een boek over cinema en psychopathologieën van de mediacultuur; en aan een multimediaproject over metallurgie, alchemie en mediakunst. Ze geeft ook regelmatig lezingen over klassieke filmauteurs en over de Nederlandse filmcultuur. In 2019 is ze fellow in het Cinepoetics Centre for Advanced Film Studies aan de Freie Universitat in Berlijn.

Als Eye Scholar-in-Residence gaat Pisters zoeken naar films, verhalen en stijlen die grensoverschrijdend zijn, waarbij ze de verschuivende grenzen tussen 'normaal' en 'gek' oprekt. Door archiefmateriaal te koppelen aan wat Linda Williams 'de razernij van het zichtbare' noemde, hoopt ze de veranderende perceptie te onderzoeken van gekte zoals die in verschillende filmstijlen is gevangen.

Voor het programma op 3-9 december klik hier

Het Artist and Scholar-in-Residence-programma wordt ondersteund door de Ladies Eye Circle en FC Waterboys.