NWO financiert nieuwe zoekmethode erfgoedcollectie

30 maart 2017

Het onderzoeksproject The Sensory Moving Image Archive (SEMIA). Boosting Creative Reuse for Artistic Practice and Research is een van de zeven projecten die in 2017 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiering krijgen binnen het onderzoeksprogramma Smart Culture – Kunst en Cultuur. SEMIA heeft tot doel een zoekmethode te ontwikkelen waarmee beeldend kunstenaars en onderzoekers gedigitaliseerde erfgoedcollecties kunnen doorzoeken op basis van visuele kenmerken zoals licht en kleur, vorm of beweging. Binnen het SEMIA-project wordt onderzocht welke analysesoftware en interfaces nodig zijn om dit materiaal op deze manier te verkennen en te hergebruiken.

De onderzoekers zullen in het SEMIA-project gebruikmaken van twee unieke en verschillende soorten erfgoedcollecties. EYE stelt 933 zwijgende films binnen de Jean Desmet-collectie (1907-1916) ter beschikking en vanuit Beeld en Geluid wordt de omvangrijke collectie NTS/NOS Nieuwsuitzendingen (1956-heden) ingezet.

In september 2017 gaat het project van start met de aanstelling van twee post-docs bij de UvA en twee senioronderzoekers bij de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Gedurende twee jaar zullen verschillende workshops, expertmeetings en een symposium worden georganiseerd.

SEMIA is gehonoreerd binnen het onderzoeksprogramma Smart Culture – Kunst en Cultuur. Deze ronde is gericht op onderzoek op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed en media in relatie tot de creatieve industrie. EYE gaat in dit project samenwerken met de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Studio Louter. Het programma is een gezamenlijk initiatief van NWO Sociale en Geesteswetenschappen en het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

De aanvraag is ingediend door EYE hoofdconservator Giovanna Fossati in haar hoedanigheid als hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Mede-aanvragers van het onderzoeksproject zijn dr. Eef Masson van de Universiteit van Amsterdam en dr. Harry van Vliet van het Lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam.