Oeuvreprijs voor Heddy Honigmann, special in EYE

12 december 2016

Heddy Honigmann ontving 2 december jl. de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar hele oeuvre.  EYE eert de gelauwerde documentairemaker met een special van drie voorstellingen, in aanwezigheid van Honigmann en medewerkers, op 14, 18 en 23 december.

Honigmann nam de oeuvreprijs van 150.000 euro vrijdag 2 december in ontvangst in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De documentairemaker ontvangt de prijs vanwege haar grote staat van dienst als internationaal toonaangevend documentairemaker, die als geen ander de kunst verstaat om de veerkracht en weerbaarheid van het individu te portretteren.

Om de prijs kracht bij te zetten pakt EYE uit met drie bijzondere voorstellingen in aanwezigheid van de maakster en filmmedewerkers, waarbij Honigmann zal vertellen over de totstandkoming van haar films en de keuzes die ze hierin maakt. 

Op het programma staan de documentaire Metaal en melancholie (1994), de speelfilm Tot ziens (1995) en de keuzefilm En het leven gaat door (1992) van de Iraanse cineast Abbas Kiarostami.   

over de regisseur

Heddy Honigmann werd in 1951 geboren in Peru en woont en werkt sinds 1978 in Nederland. Ze won op het Nederlands Film Festival twee Gouden Kalveren, voor de documentaires Crazy (1999) en Forever (2006). In 2013 werd op het IDFA de Living Legend Award uitgereikt aan Honigmann. Momenteel werkt Heddy Honigmann aan Before the Fall, een documentaire over levenslustige honderdjarigen over de hele wereld, en Buddy, over de schoonheid van de relatie tussen geleidehonden en hun baasjes.