Oleg Sentsov vrij: steun protest tegen gevangenschap Oekraïense filmmaker

14 augustus 2018

Vandaag is Oleg Sentsov Dag. De Oekraïense filmmaker ging precies drie maanden geleden in hongerstaking, nadat hij was gearresteerd vanwege zijn protest tegen de annexatie van de Krim door Rusland.

Sentov werd veroordeeld wegens ‘terrorisme’, Amnesty International noemde het ‘een oneerlijk proces in een militaire rechtbank.’ 

Steun de internationale oproep om Sentsov vrij te laten en bekijk zijn debuutfilm Gaamer op IFFR Unleashed – de opbrengsten komen ten goede aan Sentsovs zaak.

oproep

Zowel Amnesty International, IFFR als andere organisaties in de filmwereld roepen de Russische regering op de gevangenneming van de Oekraïense filmmaker per direct te beëindigen. Sentsov, die al meer dan negentig dagen in hongerstaking is, wordt gevangen gehouden in Labytnangi, Ruslands gevangeniskolonie nummer 8, ten noorden van de Poolcirkel.

Media over de hele wereld, staatshoofden, leden van nationale parlementen en van het Europees Parlement, burgers - dinsdag 14 augustus zullen zij zich samen wenden tot president Poetin met een oproep tot menselijkheid: toon genade, laat Oleg Sentsov vrij!

Zie https://www.amnesty.nl/actueel/rusland-laat-oleg-sentsov-vrij en https://iffr.com/nl/blog/iffr-roept-op-tot-vrijlating-sentsov