Open dagen EYE Collectiecentrum: rondleidingen, amateurfilms, aandacht voor filmapparatuur

16 oktober 2017

Ter gelegenheid van de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed en Home Movie Day opent het Collectiecentrum vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober de deuren. Op het programma staan onder meer rondleidingen door het depot, restauratiedemonstraties en de vertoning van homemovies door Gé Aarts en Ole Schepp.  

aandacht voor erfgoed

Op beide dagen is er aandacht voor het filmerfgoed met rondleidingen, demonstraties van restauratietechnieken en de vertoning van 9.5mm-materiaal, het oudste smalfilmformaat, dat in 1922 op de markt kwam. De activiteiten in het Collectiecentrum vinden plaats onder de vlag van de (UNESCO) Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed en Home Movie Day, het jaarlijkse internationale eerbetoon aan de amateurfilm.

‘Discover, remember and share’ is het UNESCO-motto dit jaar en EYE geeft daaraan gehoor met de openstelling van het Collectiecentrum. Hier kunnen bezoekers de film- en geluidsdragers bekijken die ons aan het verleden herinneren. Tijdens de open dagen krijgen bezoekers de kans om te zien hoe het filmmuseum de collectie bewaart, restaureert en digitaal ontsluit.

Iedereen is welkom in het EYE Collectiecentrum aan de Asterweg 26 in Amsterdam-Noord. Op vrijdag zijn de deuren geopend van 12.30 tot 16.30 en op zaterdag van 11.00 tot 15.00.

unieke apparaten

Net als vorig jaar kunnen bezoekers kennis maken met de filmgerelateerde collectie, waartoe niet alleen camera’s en toverlantaarns behoren maar ook projectoren en montagetafels. Daarbij is ruim aandacht voor de amateurfilmer en onbekende filmformaten. Op beide dagen toont verzamelaar Gé Aarts apparaten uit zijn privécollectie waarmee hij ook demonstraties geeft.

In het Collectiecentrum verzorgen de specialisten van EYE een doorlopend programma met onder meer demonstraties van het filmrestauratieproces (kleurbehandeling, beschadigingen) en rondleidingen door de depots waar de ruim vijftigduizend films in de collectie liggen opgeslagen. Ook zijn er rondleidingen door EYE Study, dé plek voor onderzoek naar de Nederlandse filmcultuur en papieren archieven (scripts, draaiboeken, brieven). Hier kun je ook alle gedigitaliseerde films uit de EYE-collectie bekijken.

Home Movie Day

Zaterdag 28 oktober 16.30 is in het Collectiecentrum een bijzondere voorstelling te zien. Om de 95ste verjaardag van het oudste smalfilmformaat (9.5mm) kracht bij te zetten, vertoont EYE een selectie films uit de verzameling van de Cine 9.5 Club en het 9.5 Gilde, met een inleiding door Ole Schepp.

Verderop in Amsterdam-Noord, in het Poortgebouw aan de Asterweg nr. 10, verzorgen de stichting Amateurfilm en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (i.s.m. EYE) een compilatievoorstelling van homemovies. Ook hier is de toegang gratis.

De open dagen vinden plaats binnen het programma van 24H Noord, een initiatief van Amsterdam Marketing waarbij ongeveer veertig instellingen in Amsterdam-Noord hun deuren openen voor publiek.