Oud-Filmmuseumdirecteur Rien Hagen onderscheiden door Gemeente Amsterdam

Rien Hagen (rechts) met loco-burgemeester Udo Kock

13 juni 2017

Rien Hagen, directeur van het Filmmuseum van 2001 tot en met 2007, heeft gisteren de Andreaspenning ontvangen uit handen van locoburgermeester Udo Kock. De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die voor Amsterdam grote prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied.  

Rien Hagen was de initiator van en drijvende kracht achter de vestiging van EYE Filmmuseum op de noordelijke IJ-oever. In een tijd dat, in de woorden van Rien Hagen, 'voor veel Amsterdammers de trip naar Noord nog voelde als een reis naar Siberië', had hij de visie om de potentie van de nieuwe plek te zien.

Volgens Hagen zou EYE in het centrum van de stad komen te liggen, niet alleen goed zichtbaar en bereikbaar voor Amsterdammers, maar ook voor bezoekers uit de rest van Nederland en buitenlandse toeristen. Door de vestiging van EYE in Noord heeft niet alleen EYE maar ook de ontwikkeling van het stadsdeel een stevige stimulans gekregen. Het gebied rondom EYE wordt nu tot een van de culturele hotspots in de wereld gerekend.