Patricia Pisters Eye Scholar-in-Residence, onderzoek gericht op 'abnormale percepties'

Patricia Pisters: grensverleggend onderzoek naar media en psychopathologie. Foto: Bob Bronshoff

18 maart 2019

Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (Mediastudies) is deze maand begonnen als Eye Scholar-in-Residence. In het Collectiecentrum aan de Asterweg doet Pisters onderzoek voor haar nieuwe project over media en psychopathologie, waarvoor ze onder meer medische en experimentele films uit de Eye-collecte bekijkt. Het scholarship duurt tot juni van dit jaar.

Het onderzoek richt zich op films, verhalen en vertelstijlen die we als ‘abnormale percepties’ zouden kunnen betitelen. Door historisch archiefmateriaal te onderzoeken hoopt de hoogleraar de veranderende grenzen tussen ‘normaal’/‘abnormaal’ en ’zinnig’/’waanzinnig’ in verschillende filmgenres op het spoor te komen. Tot haar onderzoeksveld behoren zowel medische films, narratieve en avant-gardecinema als puur experimentele producties.

De resultaten van het onderzoek naar cinema en psychopathologie van de mediacultuur hoopt Pisters komend najaar te presenteren. In mei is de hoogleraar ook betrokken bij een aantal onderdelen van het Shell Shock-programma en verzorgt ze de inleiding bij De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, 1975), die vertoond wordt in het Restored and Unseen-programma.

Patrica Pisters heeft verschillende boeken gepubliceerd waaronder het standaardwerk Filming for the Future. The Work of Louis van Gasteren (2015), dat verscheen in de serie Framing Film, een samenwerking van Eye Filmmuseum en Amsterdam University Press.

Het Artist and Scholar-in-Residence-programma wordt ondersteund door de Ladies Eye Circle en FC Waterboys.