Peter Fonda overleden, in memoriam-voorstelling zondag 25 augustus

'Get your motor runnin'....

19 augustus 2019

Hij deed ervaring op als archetypische biker en specialist geestverruiming in de lowbudgetfillms van Roger Corman, verwierf iconische status als in leer verpakte hippie op zoek naar vrijheid in Gouden Palm-winnaar Easy Rider (1969), speelde in talloze B-films en kreeg een Golden Globe voor zijn optreden als Vietnamveteraan in Ulee’s Gold (1997). Peter Fonda overleed 16 augustus jongstleden in Los Angeles, op 79-jarige leeftijd. Eye vertoont Easy Rider ter nagedachtenis, op 35mm.

Met zijn vertolking van Wyatt alias ‘Captain America’ in Easy Rider verkreeg Fonda iconische status als belichaming van de sixtiestegencultuur. Geen acteur was beter toegerust voor de rol dan Peter Fonda, zoon van Hollywoodster Henry Fonda.

alternatieve levensstijl

In de vroege en midden jaren zestig was Fonda te zien in tal van biker movies, een genre dat opbloeide dat na het geruchtmakende The Wild One, met Marlon Brando.

Met mede-acteurs Dennis Hopper, Bruce Dern, Warren Beatty en Jack Nicholson groeide Peter Fonda – liefhebber van choppers, wiet en LSD – uit tot een van de gezichten van het nieuwe Hollywood.

In tegenstelling tot zus Jane Fonda – bekende activist – zocht Peter Fonda (1940-2019) niet de spotlights van de publiek opinie. Wel droeg hij zijn geloof in alternatieve levensstijlen uit, ijverde voor natuurbehoud en was hij tamelijk laconiek wat betreft zijn filmkeuzes.

doorleefde vertolking

Fonda was na Easy Rider te zien in tal van B-films, vaak in een bijrol als archetypische biker, maar kreeg ook een Golden Globe Award en een Oscar-nominatie voor zijn doorleefde vertolking van een Vietnamveteraan in Ulee’s Gold (1997).

Hij tekende hij voor de regie van drie films, waaronder de ‘hippiewestern’ The Hired Hand (1971) en de SF-vertelling Idaho Transfer (1973).

Verrassend was ook zijn optreden als platenproducent in Steven Soderberghs The Limey (1999) naast Terence Stamp, een andere sixties-overlever.

Eye eert Fonda met een voorstelling – op 35mm-film - van Easy Rider op zondag 25 augustus.

Lees ook het uitgebreide in memoriam in The Guardian.