Previously Unreleased: bijzondere premières toch te zien

Kirsten Dunst in Woodshock van Kate Mulleavy & Laura Mulleavy, US, 2017

5 juni 2018

Wel geselecteerd voor de internationale festivals, niet te zien in de Nederlandse bioscopen – het overkomt niet de minste filmmakers. Aan die onrechtvaardigheid maakt Eye graag een eind door bijzondere films naar Nederland te halen. Vanaf 12 juli zijn onder de noemer Previously Unreleased tien premières – met onder andere Kirsten Dunst en Ethan Hawke in opmerkelijke rollen – te zien in het filmmuseum en de FilmHallen in Amsterdam.

De films uit Previously Unreleased brengen de kijker van de nachtelijke whiskysessies van een dominee naar de permafrost in Canada, waar lange tijd oude filmblikken begraven lagen. Of ze brengen je van een vervallen Olympisch dorp in Athene naar een afgelegen plek in Patagonië, waar een advocaat een koninkrijk wil stichten.

De titels zijn geselecteerd uit het aanbod van de internationale festivals en laten zien hoe veelzijdig de internationale arthousefilm is. Dit jaar staan onder meer de nieuwste producties van Paul Schrader, Kate Mulleavy en Laura Mulleavy (van het modemerk Rodante) op het programma.

Opvallend aan veel van deze films is de uitgesproken stijl: soms woest, surrealistisch of psychedelisch, maar altijd betoverend zoals Winter Brothers, Rey, Woodshock en Dawson City: Frozen Time laten zien.

Journalisten van de Filmkrant leiden de premièrevoorstellingen in, afwisselend in Eye en de FilmHallen.

Klik hier voor het overzicht.