Programma EYE International Conference 2018 online

16 maart 2018

Hoe kunnen audiovisuele collecties worden ingezet ter bevordering van het gemeenschappelijk goed? Hoe kunnen restauratoren, conservatoren en programmeurs het beste worden opgeleid om dit doel te verwezenlijken? In mei 2018 verkent de EYE International Conference deze en andere vragen onder de noemer Activating the Archive. Audio-Visual Collections and Civic Engagement, Political Dissent and Societal Change.

De jaarlijkse EYE International Conference belicht hedendaagse debatten in de academische en archiefwereld en verwelkomt filmerfgoedspecialisten, filmwetenschappers, curatoren en restauratoren. Dit jaar zullen meer dan vijftig internationale sprekers deze veelzijdige gemeenschap vertegenwoordigen.

Programma

Het programma bestaat uit panels over uiteenlopende thema’s als ‘Images of Dissent and Countercultural Collections’, ‘Resistant Archives and Archival Activism’ en ‘Absences and Diversity in Archival Collections and the Profession’. Tijdens rondetafelgesprekken komen onderwerpen als ‘Pedagogy Against the Grain’ en ‘Activating Audio Collections’ aan bod.
Iedere conferentiedag opent met een compilatie van korte films uit de collectie van EYE en besluit ’s avonds met speciale filmvoorstellingen (titels worden nog bekendgemaakt).

Keynotes

Op het programma staan drie keynote-sprekers: Prof. dr. Thomas Elsaesser, emeritus hoogleraar Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, Prof. dr. Faye Ginsburg, hoogleraar Sociale Antropologie aan New York University, en Prof. dr. Julia Noordegraaf, hoogleraar Erfgoed en Digitale Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Jubileum

Tijdens de EYE International Conference 2018 wordt ook het 15-jarige jubileum van de masteropleiding Preservation and Presentation of the Moving Image (P&P) gevierd. De naar schatting 150 alumni van deze master zijn werkzaam in musea, archieven en universiteiten over de hele wereld. EYE, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de stichting Living Media Arts (LIMA) zijn partners in het masterprogramma. De conferentie geeft alumni van P&P de gelegenheid elkaar weer te ontmoeten, en studenten en staf van audiovisuele archief- en conserveringsprogramma’s over de hele wereld de kans elkaar te spreken en van gedachten te wisselen over projecten uit het verleden en toekomstige plannen.

De EYE International Conference 2018 vindt plaats in EYE, van zaterdag 26 mei tot en met dinsdag 29 mei 2018. Deelnemers zijn ook uitgenodigd voor de jaarlijkse EYE Collectiedag op zaterdag 26 mei, waar recente projecten uit de EYE-collectie aan het publiek worden gepresenteerd.

Deze editie van de EYE International Conference wordt georganiseerd door EYE in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Voor meer informatie en tickets: www.eyefilm.nl/conference
Early Bird-passepartout is tot 2 april beschikbaar

Volg het Facebook-evenement voor actuele informatie: https://goo.gl/D4AaJb