Quarantaine Thuiskijktips

Ralph Richter

9 april 2020

Naar de bioscoop gaan zit er voorlopig helaas niet in, maar gelukkig is er thuis vanaf de bank ook een hoop te beleven. Onze filmprogrammeurs tippen hun favorieten uit het online aanbod.

eye's gratis online collectie

Bekijk online fragmenten uit films uit ons archief.

René Wolf kiest voor Jonge harten

Jonge harten (1936), een Nederlandse film die zich onderscheidt door het feit dat die - in een periode die gekenmerkt werd door veel studiowerk - vrijwel geheel op (buiten)locatie op Texel werd gedraaid. De romantische schets verhaalt over de strandavonturen van een groep Amsterdamse studenten die de zomervakantie doorbrengt op het waddeneiland. Deze verfrissende film is misschien wel de meest lichamelijke film uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Vanaf het begin komt er vrijwel geen shot voor zonder aan elkaar plukkende, elkaar lichtjes aanrakende of zachtjes knijpende jonge mensen.

Leo van Hee tipt Komedie om geld van Max Ophüls

Een van de beste Nederlandse films uit de jaren dertig, deze tragikomedie over een bankbediende die zijn baan verliest maar daarna directeur wordt van een zwendelonderneming. Gemaakt ter gelegenheid van het 15- jarig bestaan van Tuschinski door de Duitse regisseur Max Ophüls, die later in Hollywood zou belanden en na zijn terugkeer in Europa tekende voor klassiekers als La ronde (1950) en Lola Montès (1955).

Thijs Havens licht Uit het rijk der kristallen uit

Rustgevend abstracte stille film over het ontstaan van kristallen. Maak hem zelf 'af' door een goede ambient-plaat op te zetten (Brian Eno's Apollo of On Land bijvoorbeeld, of Strands van Steve Hauschildt) en kom tot rust in deze bizarre tijden onder het genot van de prachtige beelden.

Ronald Simons raadt Roodkapje verteld door 160 Nederlanders aan

Video uit, audio aan: dit is hét audioboek avant la lettre, waarin 160 bewoners van één straat in Haarlem plus wat vrienden van filmmaker Kees Hin in een krappe twintig minuten het sprookje voorlezen. Ze krijgen ieder vijftien woorden tekst. Achterover zitten en genieten maar.

Edith van der Heijde tipt Slippery Slope

Waanzinnige diepte- en 3D-werking in deze knappe korte animatiefilm van Jacques Verbeek en Karin Wiertz. Om even je zinnen mee te verzetten als de muren op je afkomen, zeg maar..

Marike Huizinga kiest Jenny

De eerste lange Nederlandse speelfilm in kleur. Het speelfilmdebuut van televisieregisseur Willy van Hemert is geheel in Amsterdam opgenomen; een toeristisch plaatje in full colour.

Simona Monizza raadt Convalescing aan

Deze meditatieve film van Barbara Meter is een mooie weergave van wat er in je hoofd gebeurt als je niet meer aan de wereld deel hoeft te nemen. Ik noem het een visuele introspectie die creëert voor iets anders. Of, in de woorden van de maker zelf: "tijd om in te zien hoeveel het waard is: om te kunnen lezen, dromen, kijken".

(een paar van) onze programmeurs en specialisten

Leo van Hee

Leo van Hee is programmeur van de serie Restored & Unseen, Nederlandse klassiekers en verzorgde retrospectieven van o.a. Billy Wilder en Andrej Tarkovski.

Leo van Hee

Marike Huizinga

Marike Huizinga is programmeur van de jeugdfilms en de serie Cinemini en verzorgde o.a. de filmprogramma’s Le Monde d’Isabelle Huppert, Tsai Ming-Liang en Roemeense Cinema. En voor dit jaar het programma Women Make Film.

Marike Huizinga

Ronald Simons

Ronald Simons is programmeur van de serie Eyeshadow en verzorgde o.a. filmprogramma's Black Light en The Man Machine i.s.m. collega programmeur Anna Abrahams.

Ronald Simons

Edith van der Heijde

Edith van der Heijde is werkzaam bij de afdelingen programmering en distributie, o.a. voor de Korte Film Poule

Edith van der Heijde

Thijs Havens

Thijs Havens is programmeur van de serie Eye on Sound, waaronder ook Eyeshadow.

Thijs Havens

Thuis film kijken? We helpen je op weg!

  • Jenny is online te zien via onze website

  • Jonge harten komt uit de collectie van Eye

  • Roodkapje verteld door 160 Nederlanders bekijk je via onze site

  • De overval staat ook online

Picl

Op Picl bekijk je een selectie van de nieuwste, prijswinnende films en documentaires gewoon thuis, wanneer jij dat wilt.

Ronald Simons tipt Deerskin

Zegt Flat Eric je nog iets? Die knotsgekke gele handpop die meedreunde op de heerlijke beats van Mr. Oizo’s Flat Beat? De man achter dat nummer bracht deze winter de knotsgekste film van het jaar naar de bioscoop, Deerskin. Als de sullige ijdeltuit Georges (Jean Dujardin uit Oscarknaller The Artist) reageert op een advertentie om een hertenleren jasje te kopen, kan de stokoude eigenaar er maar moeilijk afstand van doen. Het is namelijk niet zomaar een jas, het is De Jas. Als Georges daarachter komt, belooft hij de jas dat er absoluut geen plaats meer is voor andere jassen op de wereld.

Thijs Havens raadt Amazing Grace aan

Don't fix it if it ain't broke; Amazing Grace is een vrij rechttoe-rechtaan concertregistratie van een concert van 'queen of soul' Aretha Franklin. Maar wát voor concert! Losjes, geïmproviseerd maar zo gran-di-oos gezongen en gespeeld dat het zelfs blijft fascineren als je niks met soul hebt.

Edith van der Heijde licht Mind My Mind uit

Mind My Mind is een invoelend, gevoelig, lief, ongecensureerd, maar nooit pathetisch, inkijkje in het hoofd van de autistische Chris die voor het eerst verliefd wordt. Deze korte Nederlandse animatie is van topniveau en had ook groot succes op internationale festivals en stond op de shortlist voor een Oscarnominatie.

René Wolf kiest Monstri uit

Misschien wel de meest onderschatte en door veel te weinig mensen gezien Roemeense New Wave-film. Scenario, dialogen en spel van excellent niveau en een van de meest deprimerende (homo-)seksscènes uit de filmgeschiedenis.

kijk-goed

Kijk-goed is een database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Bij elke titel wordt onderwijsniveau, bijzonder filmaspect, onderwijsthema en lesmateriaal aangeduid.

Marike Huizinga raadt Het lied van de Zee aan

Wonderlijk sprookje uit Ierland over bovennatuurlijke krachten, selkies en Uilenheksen. Deze met een Oscar genomineerde animatiefilm is spannend, ontroerend en prachtig om naar te kijken. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar ook voor hun ouders.

Edith van der Heijde kiest Edmond

De Nederlandse filmmaakster Nina Ganz won met deze prachtig stop-motion animatie een Bafta voor beste korte film in 2016. De handgemaakte poppen mogen dan zachte uitstraling hebben, het verhaal is allerminst zachtaardig. Een beetje quarantaine voor Edmond is misschien helemaal geen slecht idee.

Ronald Simons raadt Sevilla aan

In de zomer van 2010 reizen de broers Ivar (20), Boris (22) en vriendin Kaat (22) op de bonnefooi naar de Spaanse stad Sevilla. In deze korte roadmovie wordt hun spannende reisavontuur versneden met beelden uit de zomer van 2011. In dat jaar maken Ivar en Kaat exact dezelfde reis nog eens, om samen af te maken waar ze ooit met z'n drieën aan begonnen zijn. Wat is er in de tussentijd veranderd? Zomers, dromerig, landerig, puur, onschuldig, lief en een tikje melancholisch.

Schrijf je hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Eye.

Vrienden zien meer. Support Eye al voor € 50,- en krijg exclusieve toegang tot openingen, bijeenkomsten en rondleidingen.

Eye Society: Like Film, Love Eye

  • Deerskin is te zien via Picl

  • Het lied van de zee (met onderwijsmaterialen) vind je op kijk-goed

  • Amazing Grace zie je via Picl

  • kijk-goed biedt films en onderwijsmaterialen, waaronder Sevilla

  • Mind My Mind kan je bekijken via Picl

vitamine cineville

Via Vitamine Cineville kunnen Cineville-pashouders thuis film kijken. Hier vindt je een overzicht van alle Eye films die je via Vitamine Cineville kan kijken. 

René Wolf tipt Stalker en Solaris

We kunnen het ons haast niet voorstellen dat u de Tarkovski-films gemist hebt, die van september tot december in Eye te zien waren. Maar mocht dat toch zo zijn dan kunt u Stalker en Solaris nu ook op Vitamine Cineville bekijken.

mubi

MUBI excelleert in "hand-picked cinema": het platform presenteert iedere dag een nieuwe film, die vervolgens 30 dagen beschikbaar blijft. Via deze link krijg je nu de eerste drie maanden lidmaatschap gratis.

Gratis preview Ema, nieuwe film van Pablo Larraín

Filmplatform MUBI heeft een bijzondere aanbieding. Ema, de nieuwste speelfilm van van de Chileense regisseur Pablo Larraín (Tony ManeroJackie) is op 1 mei eenmalig gratis online te zien.

Larraíns portret van hedendaags Chili wordt later dit jaar uitgebracht door Cinéart. Vrijdag 1 mei kun je hem gratis zien als je je tijdig opgeeft via de website mubi.com/ema.

De online vertoning gaat vergezeld van een gefilmd interview met actrice Mariana Di Girolamo, die naast Gael García Bernal de hoofdrol vertolkt.

Zowel Engels als Nederlands ondertiteld.